EPA/Sebastien Nogier
Toni Nadal

Toni Nadal, Rafaelov stric i bivši trener, ima redovnu kolumnu u “Paisu”, najvažnijem španskom dnevnom listu. U jednom od poslednjih tekstova bavio se aktuelnim teniskim vrhom i izneo tvrdnju da je kvalitet u padu.

“Moja ćerka mi je skrenula pažnju na jednu sliku sa mastersa u Kanadi iz 2009. U četvrtfinalu su igrali Federer – Conga, Mari – Davidenko, Rodik – Đoković i Del Potro – Nadal. Prvih osam tenisera sveta u tom trenutku. Tih godina je to bilo logično, u završnice velikih turnira su stizali najbolji”, naveo je Nadal.

“Stric Toni”, kako glasi naziv njegove kolumne, kao argument da je kvalitet svetskog vrha u padu navodi poslednje turnire.

“Na ovom US openu čak polovina od 32 nosilaca ispali su već u prva dva kola, od kojih su trojica iz prvih osam. Slično je bilo i u Kanadi i zato sam došao do zaključka da je kvalitet prve desetorke ranije bio bolji nego sada. Bili su i kompetivniji.”

Kao jedan od razloga za ovakvo stanje Toni navodi sledeće razloge:

“Razlika između tenisera iz prvog reda i onih iz drugog, da ih tako nazovem, sada je manja. Sada je njihov kvalitet izjednačeniji nego ikad. Brzina igre je povećana, više se greši i gotovo je nemoguće pružati vrhunski nivo u nizu. Samo Đoković i Alkaras to uspevaju. Današnji tenis je više zasnovan na snažnim udarcima nego na kontroli igre. Na primer, u Sinsinatiju sam gledao meč u kome je bilo čak 135 neiznuđenih grešaka. Prava sramota.”

Nadal stariji kao završni argument za svoju tezu iznosi poređenje svetskog vrha od pre desetak godina i sada:

“Možemo da kažemo da su Federer i Alkaras, kao brojevi 1 iz onog i ovog vremena, izjednačeni. Ali Đoković je pre pet ili deset godina bio bolji nego sada. Rafa bi nadigrao Medvedeva, Mari bi bio bolji od Zvereva, Vavrinka od Ruda. Del Potro bi savladao Rubljova, a jasno je da bi Ferer isto uradio sa Runeom. Ovo je nemoguće dokazati u praksi ali poređenje može da posluži da se shvati zašto dolazi do toliko iznenađenja na počecima velikih turnira.”

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here