pixabay.com

Neverovatna otkrića o mozgu mačaka tek sada izlaze na videlo.

Mačke su misteriozna stvorenja, a čak i da želite, ponekad je nemoguće dešifrovati šta se dešava u njihovim glavama. Ali naučnici su to uradili.

Naučnici se u svojim istraživanjima često bave mačkama, jer su one zbog svoje misterioznosti i ponašanja veoma interesantna bića. Ali, kada su u pitanju kognitivne sposobnosti, mnogo više studija je posvećeno psima, dok neka zaista neverovatna otkrića o mozgu mačaka tek sada izlaze na videlo.

Mačke nemaju dobro kratkoročno pamćenje

Istraživanja su pokazala da mačke pamte i koriste određene informacije samo oko jedan minut. To znači da dotle seže njihovo kratkoročno pamćenje.

Naučnici su to dokazali tako što su mačkama pokazali gde se nalazi određena igračka i testirali koliko dugo će mačka znati za ovu informaciju. Posle samo deset sekundi, njihovo pamćenje počinje da opada.

Mačke imaju mnogo bolje razvijenu dugoročnu memoriju.

Mačke razumeju gestove

Činjenica je da je teže komunicirati sa mačkama nego sa psima, ali čak i položaj mačjeg repa ili položaj spavanja mnogo govore o tome kako se mačka oseća.

Neki su, međutim, otišli ​​dalje i naučili da komuniciraju sa svojom mačkom, na primer, uz pomoć sporog treptanja. Istraživači su takođe otkrili da mačke razumeju ljudske gestove pokazivanja i da ih prate.

To su dokazali tako što su im ponudili dve činije, prva je bila prazna, a druga puna (ali se hrana nije videla). Kada su treće osobe pokazale mačkama obe činije i trepnule na činiju sa hranom, mačke su nepogrešivo birali činije pune hrane, samo na osnovu ljudskog gesta.

Mačke imaju određeni koncept vremena

Na ovu temu nije rađeno mnogo istraživanja, ali su neka pokazala da su mačke u izvesnoj meri svesne vremena i da mogu da razlikuju duži i kraći vremenski period.

Mačji unutrašnji sat (isto važi i za pseći) ne radi na isti način kao kod čoveka, ali je vrlo jasno kada treba da im se donese činija sa hranom. Možda ste to osetili sa nedavnim pomeranjem sata, koje osećaju i životinje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here