EPA/Đorđe Savić

Ujedinjenje Albanije i Kosova nije moguće bez velikog dogovora i šireg aranžmana u kome bi Srbiji pripao sever Kosova, rekao je za Kosovo Onlajn direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović.

Trifunović smatra da je ideja o nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije besmislena bez velikog kompromisa.

– Jasno je da takozvana država Kosovo ne može da opstane bez priznanja Srbije, a to bi vodilo do stolice u Ujedinjenim nacijama. Srbija u ovom trenuku, ko god da je na vlasti u Beogradu, neće priznati Kosovo, niti postoji način da tako nešto učini – smatra Trifunović.

Dodaje da razume nervozu Prištine, jer Kosovo već 13 godina ne uspeva da postane član međunarodnih institucija.

– Ostaje da se vidi pod kojim uslovima je Republika Srbija spremna da se odrekne dela svoje teritorije. Bez obzira što Srbija ne kontroliše taj deo teritorije, politički je jasno da tzv. država Kosovo ne može da opstane i ostvari članstvo u određenim međunarodnim organizacijama, bez priznanja iz Beograda. Veliki broj država još uvek ne priznaje Kosovo, pošto to nije učinila sama Srbija – dodaje Trifunović.

Pregovori posle formiranja institucija u Prištini, smatra Trifunović, sada dobijaju novu dimenziju i ključne stvari zavise od  Beograda.

– To je sada politička trgovina i zavisi od umešnosti srpskih političara. Politička umešnost i umetnost je kako će situaciju vezanu za Kosovo, u koju su nas doveli Slobodan Milošević i njegov režim, rešiti u najboljem interesu Srbije i njenih građana – zaključuje Trifunović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here