pixabay.com

Prema oceni Džejsona Pelegrina, izvršnog direktorka veb-sajta za nekretnine Domain, tržište nekretnina jednostavno prelazi iz usijanog u normalno, iako cene kuća padaju najbržim tempom za poslednjih deset i više godina.

Cene nekretnina su uživale izvanredan rast tokom pandemije, uglavnom zahvaljuju
i rekordno niskim kamatama u to vreme.
U proseku, na nacionalnom nivou, cene su skočile za 28,6 odsto od sredine 2020. do aprila 2022, kada je tržište dostiglo vrhunac.

Otkako je Banka državnih rezervi (RBA) počela da povećava stope u maju, kako bi obuzdala rastuću inflaciju, došlo je do očiglednog usporavanja aktivnosti na tržištu nekretnina.
Cene kuća su pale tri meseca zaredom, jer kupci imaju u vidu smanjenje mogućnosti zaduživanja i razmišljaju da li mogu da priušte rastu
e otplate hipoteka u okruženju visoke inflacije i niskih plata.
Međutim, Pelegrino smatra da ovaj pad znači da se tržište stabilizuje i vraća u normalu.

– Vraćamo se ka prosečnim tržišnim uslovima, gde postoji dobar balans između potražnje i ponude. Agenti, prodavci i kupci moraju da se sastanu na sredini, moraju da vode logične i racionalne diskusije, a ne situaciju koju smo imali 2021, kada je nedostatak nekretnina u ponudi i zaista jaka, ali iskrivljena potražnja, posebno vođena strahom da se ne propusti prilika – rekao je Pelegrino.

Naravno, da je ovakva potražnja izazvala rast cena kuća, i što je postala anomalija, smanjivalo se jaz u cenama između stanova i kuća.
– Tokom poslednjih šest meseci, videli smo povećanje potražnje za stanovima, na primer, u odnosu na kuće, a cene stanova su negde nadmašile cene kuća – istakao je Pelegrino.
Prema najnovijem izveštaju REA grupe, glavnog konkurenta Domaina, ukupna ponuda nekretnina dostupnih za prodaju iznenađujuće je porasla u julu, za 0,6 odsto na mesečnom nivou.

U poređenju s ovim periodom 2021, ukupna ponuda nekretnina za prodaju, porasla je za 4,9 odsto, što je najveći porast godinu za godinu još od 2010.

Sidnej je zabeležio najveće godišnje povećanje ukupnih raspoloživih zaliha za 30,7 odsto ove godine u poređenju sa nivoima koji su bili pogođeni izolacijom u julu 2021.
Više nekretnina za prodaju u kombinaciji sa slabijom potražnjom verovatno znači dalji pad cena kuća.
Domain predviđa pad cena kuća do 15 odsto, što je nešto manje od ANZ-ovog predviđanja od 18 odsto.

Prema podacima ANZ-a i CoreLogica, nacionalna srednja cena ku
a mogla bi pasti za više od 150.518 dolara do kraja sledeće godine.

Srednja cena kuća u Sidneju mogla bi da ide još dole, sa procenjenim padom od 204.543 dolara između jula 2022. i kraja 2023. godine, rezultirajući cifrom od 1.141.650 dolara.
Bilo je upozorenja da bi prvi kupci, koji su iskoristili šeme niskih depozita Savezne vlade, kao što je prva garancija za kuću, mogli biti najteže pogođeni padom cena nekretnina, jer bi im bilo teže da refinansiraju kredite.

Naime, zajmodavci generalno zahtevaju od klijenata da poseduju najmanje 20 odsto svoje imovine kako bi je refinansirali, u suprotnom će ih novi “pogoditi“ skupim hipotekarnim osiguranjem, što bi moglo da poništi svaku potencijalnu uštedu.

Zajmoprimci sa veoma niskim ili negativnim kapitalom će verovatno otkriti da zajmodavci uopšte nisu voljni da ih preuzmu.
Na osnovu analize RateCity-ja, koje je koristilo predviđanja ANZ-a o ceni nekretnina, ako je neko kupio kuću po srednjoj ceni u Sidneju, u decembru 2021, sa depozitom od deset odsto, mogao bi da duguje banci osam odsto više nego što će im ku
a vredeti do kraja 2023.

To znači, da i uz nadu u oporavak tržišta nekretnina 2024, pad cena nekretnina mogao bi da natera pojedine zajmoprimce u hipotekarni “zatvor“, upozorila je direktorka istraživanja RateCity-ja, Seli Tindal.

Hipotekarni stres u Melburnu

Prema analitičaru Didžital fajnens analitiksa, Martinu Nortu, neka od najmultikulturalnijih predgrađa Melburna, uključuju
i Nara Voren i Krejginburg, spadaju među ona s najvećim nivoom hipotekarnog stresa (definišući stres kao potrošnju domaćinstva koja je veća od prihoda).
Istraživanje je urađeno na osnovu anketiranja 1.000 domova nedeljno, na nacionalnom nivou.

– U pojedinim poštanskim brojevima, vidimo 75 ili čak 80 odsto domaćinstava, koja se bore s pritiscima nedostatka gotovog novca, a to je bilo pre poslednjeg pove
anja kamatne stope – istakao je Nort.
Sedam od deset najvećih australijskih predgrađa, koji se suočavaju sa hipotekarnim stresom, u najnovijoj mesečnoj analizi Norta nalazilo se upravo u Viktoriji.
To su, pored pomenutih i Bervik, Rokburg park, Miklhem, Ballarat, Sidnihem, Pakenam i Krenburn.

Upozorenje za RBA?

Kako rast realnih plata nastavlja da opada širom zemlje, a podaci o zapošljavanju pokazuju neke rane znake slabljenja, pojedini ekonomisti predviđaju da bi to moglo da podstakne RBA da uspori tempo rasta stopa na sledećem sastanku odbora u septembru, i da umesto stopa ode gore za pola procentnih poena, moguć bi bio rast od 0,4 ili 0,25 procentnih poena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here