Al Džazira Balkans

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi se sastao sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, da je sirijski lider posetio samit ŠOS, koji se održava u Samarkandu, saopštio je kolumnista izdanja “Hurijet” Abdulkadir Selvi, blizak vladinim krugovima.

“Erdogan je dao sledeću istorijsku izjavu: ‘Šteta što Asad nije došao u Uzbekistan, sastao bih se sa njim’. Erdogan je takav lider. Upravo to ga čini velikim liderom. Demirel (pokojni predsednik Turske Sulejman Demirel) je govorio: ‘Ako ne znate kako da sklopite mir, nemojte ratovati’. Mi ne ratujemo sa Sirijom. Mi se borimo protiv terorističkih organizacija u Siriji. Ali, ni sa Asadom nismo prijatelji”, istakao je kolumnista.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na izvore saopštila da je direktor Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) Turske Hakan Fidan održao niz sastanaka sa sirijskim kolegom Alijem Mamlukom, na kojima su razmotrili mogući sastanak šefova diplomatija dve zemlje.

Prema rečima turskog zvaničnika, Rusija želi da Turska i Sirija prevaziđu svoje probleme i postignu određene dogovore. Navodi se da je Rusija navodno povukla deo svojih snaga iz Sirije i zatražila od Turske da normalizuje odnose sa aktuelnim sirijskim predsednikom Asadom. Prema rečima drugog izvora, Moskva je podstakla Damask da stupi u pregovore.

Samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) održava se u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. septembra. Danas se na marginama samita očekuje bilateralni sastanak turskog i ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina.

Ranije je iranska agencija Tasnim objavila vest o mogućem sastanku Erdogana i Asada u Samarkandu, ali kasnije je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu saopštio da sirijski lider nije pozvan na samit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here