EPA/Christian Bruna
Pristalice OVP i Sebastijana Kurca

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik današnjih prevemenih parlamentarnih izbora i prema zvaničnim preliminarnim rezultatima osvojila je 38,35 odsto glasova, saopštio je večeras ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

Zvanični preliminarni rezultati sadrže sve glasove predate na biralištima, ali ne i one koji su poslati putem pošte, koji će tek naknadno da budu izbrojani, a zatraženo je 1,04 miliona glasačkih listicća za glasanje putem pošte.

Socijaldemokratska partija (SPO) osvojila je 21,54 odsto i izgubila je, u odnosu na 2017. čak 5,3 odsto.

Slobodarska partija Austrije (FPO) najveći je gubitnik izbora i osbojila je 17,25 odsto glasova, za 8,72 odsto manje nego na izborima pre dve godine.

Zeleni su se vratili u parlament sa 12,35 odsto glasova, a u skupštini je još Neos koji je osvojio 7,36 odsto glasova.

Ministar Pešorn je saopštio da je izlaznost iznosila 60 odsto i najavio da će konačan rezultat biti saopšten u četvrtak posle podne.

– Računamo da je pristiglo 930.000 glasova putem pošte, koji će početi da se prebrojavaju od ponedeljka, a konačan rezultat saopštićemo u četvrtak posle podne – rekao je on.

Glasovi putem pošte promeniće donekle trenutne rezultate, posebno kod SPO, Zelenih i FPO, ali neće značajnije uticati na „plasman” stranaka, već samo na neki broj mandata u parlamentu, a tako i na buduće kombinatorike oko koalicione vlade.

Kurc će imati težak zadatak da formira buduću vladu. Prema preliminarnim rezultatima ima mogućnost da obnovi koaliciju sa FPO, ali su slobodarci najavili da će otići u opoziciju.

Vilimski: FPO odlazi u opoziciju

– FPO će nastaviti političko delovanje u opoziciji – najavio je generalni sekretar Harald Vilimski.

Vilimski je, u izjavi za javni servis ORF, rekao da rezultat izbora smatra odbijanjem birača nastavka koalicije i zahtev da FPO “krene iz poČetka”. To, kako ističe, znači da iz opozicije rade na povratku biraČa. Tokom predizborne kampanje FPO je pokušavala da pridobije birače sa kampanjom usmerenom za nastavak koalicije sa OVP.

Kurc ima mogućnost da uđe u koaliciju sa Zelenima, ukoliko ne padnu ispod 13 odsto glasova. Manje izvesna koalicija, koja bi imala najveću većinu u skupštini, je sa SPO. Inače, najviše se u Austriji pominje koalicija OVP-Neos-Zeleni.

Na konačan rezultat imaće uticaj i prebrojavanje glasova poslatih putem pošte, kojih je bilo više od 1,04 miliona, što je jedna petina glasačkog tela.

Oko prvog mesta neće biti promena, ali je moguće da Zeleni preteknu FPO.

Kurc: Okrećemo se radu za dobrobit Austrije

Sebastijan Kurc je izrazio veliku zahvalnost glasačima i kazao da se sada stranke moraju okrenuti radu za dobrobit Austrije.

– Skinuti smo u maju sa vlasti, prošli četiri teška meseca i danas su nas glasači ponovo vratili svojim glasovima – rekao je on obraćajući se članstvu.

Kazao je da je OVP računala sa dobrim rezultatom na izborima, ali da nije očekivala ovakvu pobedu. Prema njegovim rečima, ovo je istorijski rezultat, jer nikada nije bilo ovakve razlike između OVP kao prve i drugih stranaka.

– Osvojili smo ogromno poverenje, koje je ujedno i velika odgovornost koju prihvatamo uz veliko poštovanje. Obećavam da ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano poverenje i radimo najbolje što možemo za dobrobit Austrije – poručio je Kurc.

Najavio je da će, kao što je obećao tokom predizborne kampanje, voditi razgovore sa svim partijama i truditi se da obezbedi saradnju svih stranaka u parlamentu.

– Tokom predizborne kampanje radilo se o partijama, a sada moraju grašani da budu u središtu – podvukao je Kurc.

Vagner : Nismo zadovoljni rezultatima

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), druge političke snage, Pamela Rendi-Vagner izrazila je nezadoljstvo ishodom današnjih prevremenih parlamentarnih izbora.

SPO je na današnjim izborima osvojila samo 22 odsto glasova, što je najgori rezultat u posleratnoj istoriji Austrije, a nalazi se na drugom mestu iza Narodne partije (OVP) Sebastijana Kurca, koja je osvojila 37 odsto.

– To nije rezultat za koji smo se borili i koji smo želeli. Mislim da treba da priznamo da nismo zadovoljni – rekla je Rendi-Vagner u obraćanju pristalicama.

Ukazala je da je SPO vodila kampanju pod veoma teškim uslovima i zahvalila se biračima koji su verovali u ponuđeni sadržaj. Istakla je da je SPO vodila kampanju sa ispravnim temama važnim za građane.

Težak put do nove vlade

Pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji, Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, imaće težak zadatak da formira novu vladu.

Nakon izbora postalo je jasno da Slobodarska partija (FPO), sa kojom je do skoro vladao, ide u opoziciju, a i Zeleni, koji bi mogli biti partneri, usled povratka u skupštinu imaju problem sa kadrovima.

Kurc je večeras najavio da će stupiti u razgovore sa svim partijama i da je važno da sve stranke sarađuju na dobrobit zemlje.

Lider FPO Norbert Hofer rekao je posle izbora da je ušao u izbornu trku sa teškim teretom na ramenima, koji je postajao sve teži.

– Ovaj rezultat za nas značii da treba da obnovimo stranku i učinimo je boljom. Dvostruko predsedavanje će ostati. Partija mora da uči iz grešaka u prošlosti. Doživeo sam ranije krize i znam da, ako se u krizi prepoznaju pravi uzroci i nađu odgovori, onda može postojati šansa za napredak – objasnio je on.

Hofer je kazao da je cilj FPO bio da uđe u vladu, da dobije oko 20 odsto glasova.

Liderka Socijaldemokratske partije (SPO), druge političke snage, Pamela Rendi Vagner poručila je da je sada jasno da predsednik Austrije treba da da nalog za razgovore o budućoj vladi najjačoj stranci.

– Onda će se videti šta će biti. Nije na meni, već na predsedniku Austrije i OVP da pokrenu dalje korake u smeru poziva na razgovore – naglasila je ona ne isključujući koalicju sa pobednikom izbora.

Lider Zelenih Verner Kogler, čija stranka je ostvarila najveći dobitak novih glasova, rekao je da se radi o istorijskom povratku jedne stranke u austrijski parlament. Ukazao je da su Zeleni u Austriji ostvarili najbolji rezultat od svih Zelenih u Evropi.

– Uspeli smo da se vratimo u skupštinu. Sada moramo da angažujemo nove saradnike. Imamo mnogo posla da se skoncentrišemo na rad u skupštini – odgovorio je na ptianje da li je spreman na koaliciju sa OVP.

On je naglasio da dobar rezultat na izborima ne znači uvek ulazak u vladu.

Šefica liberalne stranke Neos Beate Majnl-Rajzinger izrazila je spremnost za ulazak u vladu.

– Odgovornost koju su nam dali glasači, pošto smo rekli da se borimo protiv vlade u kojoj je FPO, znači za nas da moramo da preuzmemo odgovornost – kazala je ona.

Majnl-Rajzinger je ukazala da je Neos-u u koalicionom pregovorima važno da se razgovara o povećanju transparentnosti, kontrole, poboljšanja obrazovanja, ali i životnoj sredini i ekonomiji.

Belen čestitao Kurcu na izbornoj pobedi

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen čestitao je danas lideru Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijanu Kurcu na izbornoj pobedi.

On je, nakon prevremenih parlamentarnih izbora do kojih je došlo zbog korupcionaške afere „Ibica”, najavio da će naredne nedelje obaviti razgovore sa svih pet partija koje su zastupljene u novom sazivu parlamenta.

Nakon toga, kako je naglasio, daće lideru partije koja je osvojila najviše glasova na izborima mandat za pregovore o formiranju nove vlade.

– Želim da se zahvalim glasačima. Hvala što ste u tako velikom broju iskoristili svoje pravo glasa – rekao je Van der Belen obraćajući se direktno Austrijancima.

Na političare je apelovao da, posle kratke pauze „hlađenja glava”, pređu sa partijske taktike na rad na dobrobiti Austrije.

On je podsetio da je ranija vlada pala zbog skandala “Ibica”.

– Narednih dana i nedelja paziću da se vrati poverenje kod građana – poručio je Van der Belen.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here