EPA/Shawn Thew
Protesti u Vašingtonu

Demokratske države se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih suverenih zemalja, a njihove nove vlasti ne „precrtavaju“ odluke svojih prethodnika zbog ličnih antagonizama. Ove teze se moraju uzeti u obzir kada se odgovara na pitanje da li je demokratija u SAD kao što je bila, ocenio je sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev.

– Demokratske zemlje se ne bave ucenom i pretnjama prema drugim suverenim zemljama, ne mešaju se u njihova unutrašnja pitanja. One ne krše međunarodno pravo, ne primenjuju vojnu silu i ekonomske sankcije mimo UN – naveo je Patrušev u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

Prema njegovim rečima, demokratije takođe ne ugrožavaju ljudska prava i ne ograničavaju slobodu govora na svojoj teritoriji i u inostranstvu, one ne pokušavaju da iskoriste rasizam svih vrsta u cilju rešavanja unutrašnjih problema, niti pokušaju da na svoju stranu prevedu ekstremiste i teroriste zbog nekih geopolitičkih ciljeva.

Ne dozvoljavaju transnacionalnim korporacijama da se mešaju u rad vlade, namećući državi i društvu svoje interese, kao i da na društvenim mrežama blokiraju legitimnog šefa države, konstatovao je on.

– Odlučite sami može li se Amerika danas nazvati demokratijom – rekao je Patrušev.

On je takođe dodao da umešanost Fonda Džordža Soroša, poznatog sponzora tzv. obojenih revolucija, u ulične nemire u Americi, posle ubistva Džordža Flojda, nije slučajna.

– Ali, kao što je poznato, kako seješ, tako i žanješ. Taj Fond nema nameru da menja svoje planove, štaviše namerava da ih postavi na sistemsku osnovu. Soroš i njegovi saradnici rade u pravcu toga da sami uspostavljaju kriterijume prema kojima će se države proglašavati nepoželjnim, sa svim pratećim posledicama – upozorio je ruski zvaničnik.

On dodaje da veruje da nije daleko vreme kada će Zapad uvoditi sankcije i čak izvoditi vojne napade na suverene zemlje na bazi preporuka iz izveštaja NVO.

Nešto slično već je viđeno u Siriji, rekao je on, gde je bombardovanje izvršeno posle izveštaja „Belih šlemova“.

– Ne dopustiti takvo bezakonje – to je danas glavni zadatak suverenih država koje nisu spremne da žive po pravilima nametnutim spolja – istakao je on.

Patrušev je takođe rekao i da Rusija nema razloga da podriva osnove američke državnosti.

Upitan kako vidi jednu od glavnih primedbi Vašingtona da Rusija navodno potkopava američku demokratiju, Patrušev je odgovorio:

– Nemamo razloga to da radimo. To rade američke elite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here