Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Matea Beretinija sa 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:3) u velikom finalu Vimbldona i još jednom ispisao tenisku istoriju. 

Sigurno, staloženo i za istoriju. Tako se najbolje može opisati veliko finale Novaka Đokovića protiv Matea Bereetinija u kojem je osovjio šestu titulu na Vimbldonu i 20.grend slem kojim se izjednačio s Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Od samog starta Novak je malo nesigurnije ušao  meč, ali je posle 40:40, na startu osvojio prvi gem. Beretini je igrao dobro, osvajao poene na svoj servis i dobro namučio Novaka tokom nekoliko poena tokom kojih je zapretio brejkom. Ipak, Novak uspeva da osvoji brejk i potvrdi ga za 4:1.

Delovalo je da đe Šoković lako osvojiti prvi set, naročito jer je servirao za 1:0, ali u tom momentu se Beretini pravi iznenađenje i posle odlične igre vraća brejk Novaku i uvodi set u neizvesnu završnisu. Usledio je taj brejk tokom kojeg Italijan pravi prednost od 3:0, Novak prekida njegovu seriju i izjednačava, a onda Beretini ponovo igra bolje i dolazi do 7:4 i osvaja prvi set.

U nastavku, Šoković je zaigrao mnogo bolje i posle duplog brejka dolahzi do vođstva od 4:0. Potom, slično kao u prvom setu, Italijan vraća jedan brejk, ali ne uspeva da potpuno izjednači. Sa druge strane, srpski teniser nije dozvolio novo iznenađenje. Osvaja drugi set za 1:1.

Početkom trećeg seta, Novak na servis Beretinija dolazi do prednosti 30:0, potom pravi grešku , ali dolazi u situaciju da napravi brejk koju koristi za 2:1. Do kraja seta, Beretini je pretio, igrao dobro, na svojoj strani je imao i publiku koja je  nekoliko navrata pokušala i da omete Novaka, ali ne uspeva da izjednači i preokrene. Tako, Đoković osvaja set za 2:1.

Do kraja, četvrti set je bio prilično neizvestan. Od starta, Novak je napao Beretinija, i na 3:3 osvojio jedan od najlepših poena na meču. Odmah potom, uspeva da napravi brejk za 4:3 i dođe do vođstva.

Novak nije dozvolio iznenađenje, osvajao je poene na svoj servis i pobedio Beretinija za šestu titulu na Vimbldonu i 20. grend slem kojim se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

TOK MEČA: NOVAK ĐOKOVIĆ – MATEO BERETINI 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:3 )

IV Set

6:3 – Kraj meča, Novak je osvojio Vimbldon!

4:3 – Brejk Đokovića! Razigrao se Novak potpuno. ne obraća pažnju na navijače koji žele još tenisa i navijaju za Italijana. U najboljem momentu pravi brejk i sada ga 2 gema dele od šeste titule na Vimbldonu i 20. grend slema!

3:3 – Novak osbaja jedan od najlepših poena na meču. Ponovo je publika navijala za Beretinija. Novak je, posle atraktivnog poena, ponovo podigao ruku i zamahao ka publici.

2:2 – Neizvestan 4. set i velika borba. I Šoković i Beretini osvajaju poene na svoj servis.

1:1 – Obojica tenisera osvjajau poene na svoj servis.

III Set

6:4 – Novak nije dozvolio Beretiniju da se razigra. Odličnom igrom osvaja 3. set za potpuni preokret! Publika je naklonjena Italijanu, ali Novaku to ne smeta. Sada ga set deli od 20. grend slem titule!

5:3 – Novak deluje mirno. Osvaja poene na svoj servis i čuva prednost stečenu na početku seta.

4:2 – Imao je Beretini dve brejk lopte i naklonost navijača na svojoj strani! Ipak, Novak je uspeo da izjednači i posle 40:40 osvoji gem na svoj servis!

3:2 – Novak potvrđuje Brejk, a onda Beretini osvaja gem na svoj servis. Nastavlja se velika borba u 3. setu.

2:1 – Brejk Đokovića! Novak je na servis Beretinija poveo sa 30:0, potom napravio grešku, ali je ipak došao u situaciju da napravi brejk koju je i iskoristio. Novak ponovo vodi. 

1:1 – I Novak i Beretini osvajaju gem na svoj servis na startu trećeg seta.

II Set

6:4 – Novak osvojio drugi set!

5:4 – Novak je imao priliku da novim brejkom osvoji drugi set, ali je Beretini ponovo uspeo da spasi brejk loptu i ostane u setu. Sada Novak servira za drugi set.

5:3 – Brejk Beretinija! Ponovo je Novak, baš kao i u prvom setu, servirao za set, ali je Beretini uspeo da se podigne i još jednom iznenadi srpskog tenisera. Ovoga puta, Novak ima još jedan brejk prednosti. 

4:1 – Beretini osvaja prvi gem u drugom setu. Sa druge strane, Novak ima ubeldjivo vođstvo.

3:0 – Brejk Đokovića! Novak je porvo potvrdio brejk na startu meča, da bi u nastavku odmah napravio novi za ubedljivo vođstvo u 2. setu!

1:0 – Brejk Đokovića! Posle izgubljenog seta, Novak je podigao nivo igre i brejkom došao do vođstva u 2. setu!

I Set

Taj-brejk: 

Žestoko je Beretini napao Novaka i snažnim servisima dolazio je do poena. Tako je brzo poveo sa 3:0, posle čega Novak prekida njegovu seriju i vezuje 3 poena za 3:3.

U nastavku, Beretini ponovo vezuje dva poena za 5:3, da bi potom sa 7:4 došao do osvojenog seta!

6:6 – Beretini se potpuno vratio u meč. Taj-brejk odlučuje ko će osvojiiti prvi set.

6:5 – Utisak je da je Beretinijev brejk poprilično razbesneo Novaka, koji na svoj servis, osvaja gem bez izgubljenog poena. Italijan servira za ostanak u setu i taj-brejk.

5:5 – Beretini je odlično odigrao na svoj servis, brzo poveo 40:0, a Novak je tek jednim poenom uspeo da ublaži savršeni gem Italijana.

5:4 – Brejk Beretinija! Đoković je servirao za set, odlično krenuo, ali je Italijan uspeo da podigne nivo igre, napadne, i u osvoji presudni poen za brejk i potpuni povratak u meč. 

5:3 – Beretini se “izvukao”. Novak se potpuno opustio i napao Italijana. Posle najdužeg gema na meču, u kojem su se posle 40:40, obojica tenisera smenjivala u vođstvu, Beretini nekako uspeva da osvoji gem i produži prvi set, posle osam izjednačenja.

5:2 – Novak siguran na svoj servis. Beretini servira za ostanak u setu.

4:1 – Brejk Đokovića! Mučio se Novak na servise Italijana koji je uspevao da ga dobro “oznoji” na 40:40 u zapreti brejkom. Ipak, Novak uspeva da uzme brejk i potvrdi ga za ubedljivo vođstvo na startu meča!

2:1 – Novak osvaja poene na svoj servis, Beretini ga prati. Još uvek nema izgledne prilike za brejk.

1:0 – Novak je malo nesigurnije ušao u meč, ali je posle 40:40, osvojio gem na svoj servis.

 

Najboljem svetskom teniseru ovo je sedmi nastup u borbi za vimbldonski pehar, pet puta je slavio u proteklih šest finala.

Takođe, Novak igra u svom jubilarnom 30. grend slem finalu za takođe, jubilarnu 20. grend slem titulu, čime bi se izjednačio sa Federerom i Nadalom po broju najvećih trofeja.

S druge strane, Beretiniju je ovo prvo grend slem finale u karijeri.

Novak takođe igra za 21. uzastopnu pobedu na Vimbldonu i treći grend slem trofej u 2021. godini.

Đoković je na putu ka finalu eliminisao Džeka Drejpera, Kevina Andersona, Denisa Kudlu, Kristijana Garina, Martona Fučovića i Denisa Šapovalova.

Italijan je bio bolji od Gvida Pelje, Botika van de Zandšulpa, Aljaža Bedenea, Ilje Ivaške, Feliksa Ožea-Alijasima i Huberta Hurkača.

1 COMMENT

  1. НОВАК ЈЕ ТО, ШАМПИОН!

    Шампион Новак Ђоковић, наш и светски тенисер број један на планети овој. Оборио је скоро све светске рекорде, а биће их још оно мало што му је остало. Поводом освајања овогодишњег Вимблдона упућујем му све честитке њему и породици. Нека га служи здравље и срећа и нека нас увесељава добром игром и победама новим. У то име, поклањам му песму ову:

    НОЛЕ, ТЕНИСКИ СОКОЛЕ

    На терену Ноле соколе
    Показао си ко си, јуначе,
    Да је мајка родила јунака
    И подарила нам Новака,

    Новак је наше сунце,
    Наша звезда Даница,
    Чујемо те као звонце,
    А звучиш без граница.

    Ниси само победио ти,
    Оног који није играо
    Пред тобом падоше сви:
    И туђе пропусте негирао.

    Победио је противнике све
    Колико их на терену има
    Како се игра и побеђује
    Показао си сада свима.

    У тенису си десницом
    Написао лепу сторију
    Напорно, ал’ са муком,
    Читаће се кроз историју

    Изазов пехара са Вимблдона,
    Сузе нам с радосницом
    Из очију падају од поноса,
    Док га подиже десницом.

    Ах, каква лепа слика
    Са пехаром у крило,
    Ти си наш понос и дика.
    Срећно ти Ноле било!

    Победио си све у низу,
    У Мелбурну, Лондону,
    А пре тога у Паризу.
    Осећај да си наша дика,
    Имамо те јачег од челика.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here