EPA/Christian Bruna
Aleksander van der Belen i Sebastijan Kurc

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen dao je danas lideru Narodne partije Austrije (OVP), koja je pobedila na nedavno održanim prevremenim izborima, Sebastijanu Kurcu mandat za formiranje nove vlade.

– Stekao sam, u razgovorima, utisak da OVP može da uspostavi vladu koja bi imala većinsku podršku u skupštini i zato vam dajem mandat za formiranje vlade – rekao je Van der Belen.

Vlada treba da bude “crveno-belo-crvena”

Austrijski predsednik je izjavio da je čitao u medijima da navodno ima želje u vezi nove vlade i dodao je da mu je jedina želja, nezavisno od partijskih boja koje će biti u vladi, da ona bude “crveno-belo-crvena”, odnosno da Austrija bude jaka u ojačanoj Evropi, Evropi koja bi bila delotvornija u globalnoj politici.

– Meni nije važno ko će s kim u vladu, već kako vlada na dobrobit zemlje – poručio je Van der Belen.

Izrazio je uverenje da će suočavanje sa pretećom klimatskom katastrofom biti visoko na agendi nove vlade, podsećajući da su sve stranke tokom predizborne kampanje posebnu pažnju posvetile toj temi. On je podvukao da borba protiv klimatskih promena nije samo austrijsko pitanje, već na njemu moraju da rade sve vlade u svetu.

Najavio je da će posebnu pažnju, tokom formiranja vlade, posvetiti nezavisnosti pravosuđa i pitanju bezbednosti, čime najavljuje posebno obraćanje pažnje ko će voditi ove resore.

Lider OVP se zahvalio predsedniku Austrije na ukazanom poverenju i najavio je početak zvaničnih razgovora sa šefovima parlamentarnih partija još tokom ove nedelje. Kurc je kazao da u razgovore o formiranju vlade sa ostalim strankama ulazi sa tri konkretna cilja.

Prvi je, kako je naveo, da pokuša da se politička kultura, posle delimično prljave kampanje, popravi. Dalji je da pokuša da obezbedi saradnju stranaka u parlamentu, kako bi se bitne odluke mogle usvajati nezavisno od „partijskih granica”. Treće je, kako je istakao, formiranje delotvorne i stabilne vlade, koja bi radila u korist zemlje i imala snagu da se suoči sa predstojechim izazovima.

Nastavak poreskog rasterećenja građana

– Izazovi sa kojima ćemo se suočavati su veliki. Najveći izazov je kako ćemo se ophoditi sa ekonomskim izazovima, u okruženju u kojem rastu trgovinske tenzije sa SAD i u kojem kod najvažnijeg trgovinskog partnera u Nemačkoj privreda ima negativni trend. Glavni zadatak nove vlade biće da učini sve da se protiv tih negativnih trendova bori i održi nisku stopu nezaposlenosti – objasnio je Kurc.

Najavio je nastavak poreskog rasterećenja građana, jer svi koji rade moraju da budu u mogućnosti da žive od primanja i penzije. Takođe, borba protiv ilegalne migracije ostaje, prema njegovim rečima, prioritet vlade, jer se ponovo suočavamo sa krhkom situacijom, posebno u Turskoj.

Kurc ističe da je bitno nastaviti odlučnu borbu protiv ilegalne migracije.

Što se borbe protiv klimatskih promena tiče potrebni su napori na nacionalnom i međunarodnom nivou.

– Nastavićemo da sprovodimo i nepopularne mere u cilju osiguranja socijalne države za našu decu. Činiću sve da našu zemlju vodim u dobru budućnost i zastupam je jakim glasom u Evropi i svetu. Pred nama su intenzivne nedelje i meseci – zaključio je Kurc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here