pixabay.com

Američki zvaničnici tražili su od izraelske vojske da objasni vazdušni napad koji je izvela na gusto naseljeni izbeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze ranije ove nedelje, u kojem je ubijeno više desetina ljudi, prenosi Politiko pozivajući se na neimenovane američke i izraelske zvaničnike.

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena tražila je od Izraela da “detaljno objasni razmišljanje i proces” koji su prethodili napadu na izbeglički kamp Džabalija.

Kako je dodao, od Izraela je traženo da izvede “precizno gađanje” kako bi izbegao da naškodi civilima.

“SAD su tražile objašnjenje o prvom (napadu) na Džabaliju”, rekao je zvaničnik i dodao da je tokom razgovora traženo od Izraela da “učini više da izbegne civilne žrtve”.

SAD su od početka sukoba postavljale pitanja Izraelu o ciljevima te zemlje i kako ih ostvaruje i pozvale da se izbegava povreda civila, dodao je zvaničnik.

Ipak, napominje Politiko, američka podrška pravu Izraela da se brani i dalje je čvrsta.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da su zvaničnici Pentagona pitali Izraelske odbrambene snage o bombardovanju izbegličkog kampa Džabalija na severu Pojasa Gaze u utorak.

On tvrdi da Izrael ulaže mnogo napora da obezbedi da civili budu van opasnosti.

1 COMMENT

  1. Zasto je desetine hiljada mrtvih i ranjenih i unistavanje svih potreba za zivot stanovnika Gaze koji su kako u koncetraciom logoru ili gore jer koncetracioni logori su imale neke barake i nijesu na njih visili sa bombama…zasto se Izraelci ne dignu da brane narod Gaze….?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here