pixabay.com

Sve je više znakova da se globalna ekonomija deli na konkurentske blokove, izjavila je danas predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard na Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu.

Prema njenim rečima, Evropa se suočava sa serijom zajedničkih izazova – deglobalizacijom, demografijom i dekarbonizacijom, navodi se na sajtu ECB.

Ona očekuje da će kontinuirani pad broja radno sposobnog stanovništva između 15 i 64 godine početi već 2025. godine i da će posledice klimatskih promena biti sve izraženije u narednim godinama.

Lagard smatra da će odgovor na ove izazove zahtevati ogromna ulaganja u kratkom periodu koje je nazvala “generacijskim naporima”.

“Pojavljuju se nove trgovinske barijere i mi ćemo morati da ponovo razmotrimo lance snabdevanja i investiramo u nove koji su bezbedniji, efikasniji i bliži “, istakla je predsednica ECB.

Navela je da će Evropa zbog starenja populacije morati da primeni nove tehnologije kako bi postigla veći učinak sa manje radnika.

Zelena tranzicija će s obzirom na globalno zagrevanje morati da se unapredi “bez ikakvih daljih odlaganja”, zaključila je Lagard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here