Pixabay
Metro - Ilustracija

Graditelji tunela ”Metro” u Melburnu pokušali su da obezbede (extra) dobit od 300 miliona dolara na projektu vrednom 11 milijardi, objavljuju mediji. Istovremeno se navodi da su troškovi ”naduvani“ i da će se radovi prolongirati više od godinu dana.

Poverljivi vladini izveštaji, do kojih su došli ovdašnji mediji, navode da je Cross Yarra Partnership Consortium (CYP) pokušao da naplati poreskim obveznicima 100 miliona dolara za režijske troškove kompanije, kao što su licitacija i naknade za konsultante, iako su neke od tih stavki već plaćene.

Naime, konzorcijum, koji čine Lendlease, John Holland, Bouygues Construction, John Laing and Capella Capital, upozorio je da će projekat koštati 3,3 milijarde dolara više od planiranog, i predvideo kašnjenje od 15 do 18 meseci.

To se desilo nekoliko meseci pre nego što su isključili mašine za bušenje tunela, krajem prošle godine, u potražnji za dodatnim sredstvima.

Premijer Viktorije, Danijel Endrjuz, rekao je svojevremeno da država ima solidan ugovor oko izgradnje, te ako treba da se tuži s izvođačima radova, to će i u činiti, ali neće platiti naknadne troškove.

Ali, vlada je na kraju popustila pod pritiscima u junu ove godine, kada je zaključila načelni sporazum sa CYP, da plati više od milijardu dolara dodatnih troškova. Očekuje se da ugovor bude verifikovan narednih nedelja, s tim da vlada tek treba da potvrdi trenutnu cenu projekta.

Ono što otkriva izveštaj Rail Projects Victoria (RPV), vladine agencije za upravljanje projektima, koja je u oktobru 2019. radila procenu troškova CYP, a koji su ”procureli” u javnost, jeste da je konzorcijum težio da zadrži svoju maržu od 10 odsto, na već ”naduvane” troškove projekta, podižući time dobit za 56 odsto na 800 miliona dolara, prenose mediji.

Ovo je zabeležilo rast profita, koji je ranije dogovoren, za 300 miliona dolara, a u okviru ugovora o javno-privatnom partnerstvu od šest milijardi dolara za izgradnju tunela i stanica.

Dok je prognozirao velika prekoračenje troškova, konzorcijum je istovremeno tražio od vlade 111 miliona dolara na ime opštih troškova kompanije, u koje su uključeni 41 milion za troškove licitacije, 38 miliona za konsultante i njihove letove, i šest miliona dolara naknada za plaćanje računa, za koje RPV tvrdi da su trebali da budu pokriveni od strane graditelja.

Ocenjeno je i da troškovi nisu bili potrebni za efikasno isporučivanje tunela i stanica, a da se dešavalo da su u nekim slučajevima marže/režijski troškovi duplirani.

U izveštaju RPV stoji da je ”neprimereno“ da kompanije profitiraju na projektu, koji se suočio sa značajnim prekoračenjem troškova, posebno što je osnovni aranžman bio po fiksnoj ceni.

Dokumenti otkrivaju nivo napetosti između CYP i vlade u mesecima pre nego što je CYP pozvao na zaustavljanje rada na projektu. RPV je čak optužio konzorcijum da im je ograničava pristup ključnim dokumentima.

RPV je, takođe, kritikovao metodologiju predviđanja CYP. Tvrde da su se njihove prognoze zasnivale na odvojenim, samostalnim ”excel” tabelama, koje su popunjavali različiti projektni menadžeri, tako da su otkrivene greške, kao i dvostruko brojanje troškova. Nezavisna revizija CYP istakla je sličnu problematiku, upozorio je RPV.

RPV je optužio CYP da je uveo nekoliko dodatnih troškova, koji nisu bili u prethodnim prognozama, i rekao je da je veliki pokretač prekoračenja troškova radne snage.

I pored ovih saznanja medija, portparol vlade Danijela Endrjuza je rekla da je ”Metro” tunel na putu da bude završen godinu dana pre roka i da će projekat doneti velike koristi gradu.

– U okviru ugovora o javno-privatnom partnerstvu, vlada Viktorije sarađuje sa dobavljačima, kako bi realizovala ovaj hitni projekat što je pre moguće. Projekat tunela zauvek će promeniti način na koji se stanovnici kreću gradom, i naši radnici na terenu su postigli ogroman napredak u teškim okolnostima – rečeno je.

Bonus i za kašnjenje

Poverljivi dokumenti RPV pokazuju da je konzorcijum trebao da dobije bonus od 12,5 miliona dolara za završetak projekta, čak i ako radovi kasne. CYP je predložio vladi ubrzanje radova uz dodatnih 381 milion dolara, ako želi da železnica krene na vreme, u novembru 2025.

Dizajn stanica pokrenuo troškove

Ključni pokretač prekoračenja troškova jesu izmene dizajna dve stranice, koje koštaju blizu milijardu dolara. CYP je predvideo da će cena stanice ”Državna biblioteka“ porasti sa početnih 480 miliona na 915 miliona, usled povećanja visine u pećini glavne stanice, preseljenje putničkih liftova, pokretne stepenice i sobe za upravljanje vatrogascima i stanicama.

Revidiranje budžeta

Konzorcijum je prvi put revidirao svoj budžet u aprilu 2018. i izvršio je sledeće tri revizije tokom narednih meseci. Konzorcijum je izdvojio oko 370 miliona dolara svoje profitne marže za pokrivanje neočekivanih troškova u 2018. U maju prošle godine, CYP i vlada ušli su u formalni postupak rešavanja sporova zbog troškova projekta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here