Pixabay.com

Verska služba ponovo će se održavati od 15. maja, ali uz obaveznu zaštitnu masku i rastojanje od dva metra između vernika, saopštila je danas ministarka za kulturu i veru Suzane Rab.

U crkvama će za svaku osobu morati da bude obezbeđeno 20 kavdrata prostora, a biće obavezno i redovno dezinficiranje kvaka i svih predmeta koje vernici diraju.

O poštovanju mera, kako je objašnjeno, moraće da se brinu redari.

Nadbiskup bečki kardinal Kristof Šenborn rekao je da su mere dogovorene sa svih 16 crkava i verskih zajednica koje su priznate u Austriji.

On je dodao da će na osnovu dogovora crkve i verske zajednice izraditi sopstvene pravilnike.

– Biće potrebno još vremena dok se ne vrati normalnost u verski život u našoj zemlji – kazao je kardinal Šenborn na konferenciji za štampu.

On je ukazao da će, na primer, ograničenje broja vernika u slučaju bečke katedrale Sveti Stefan značiti da tamo može da bude maksimalno 120 ljudi, a za mnoge male crkve broj vernika će biti jednocifren.

Prema njegovim rečima biće težak i “škakljiv” zadatak odrediti ko može da dođe na službu, te je najavio da će se ljudima slabijeg zdravlja savetovati da ne dolaze u crkve.

Ministarka je naglasila da neće biti zakonskih uredbi niti državnih kontrola, već da su verske zajednice odgovorne za primenu dogovora.

Što se svadbi na otvorenom i sahrana tiče, rekla je da važe i dalje dosadašnja pravila, a to je da mogu da se odvijaju samo uz prisustvo “najužeg kruga porodice”.

Ministarka je zahvalila verskim zajednicama i vernicima na dosadašnjoj dobroj saradnji i naglasila da dogovor sa crkvama ima za cilj da spreči drugi talas infekcije.

– Radi se o zaštiti bližnjeg – naglasio je kardinal i dodao da je briga o bližnjima najvažniji deo vere.

Kazao je i da je pandemija globalna kriza i da ne treba gledati samo na Austriju, kao i da će doći dan kada će se održati velika proslava zahvalnosti u bečkoj katedali Svetog Stefana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here