Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ponosan na to kako se srpska delegacija borila u Briselu u, kako je rekao, nemogućoj atmosferi u kojoj neko ne želi dijalog.

On je u obraćanju javnosi istakao da neodgovornost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas, jer može da dovede do eskalacije situacije na KiM, i izazovu druge neodgovorne ljude koji mogu da naprave incidente.

Vučić je rekao da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode računa da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

– Kada sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokacija sa vaše strane. Znate koja je provokacija sa naše stane, to je držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrde, dobile zemljište tokom vladavine Slobodana Miloševića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija – preneo je Vučić i dodao da je posle toga ostao nem 30 sekundi.

Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkava, ”ništa nije provokacija već verski obred u SPC”, primetio je Vučić ukazujući da oposle toga razumete o čemu je reč.

Najavio je da će u narednih sedam dana biti organizovani sastanci sa predstavnicima naroda na KiM, o svim pitanjima.

Napominje da su u Briselu želeli da pokrenu pitanje energetike, ali da se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima, kao što je trafostanica Valič.

Ističe da je važno da se razgovaralo na bilo koji način i da je Srbija pokazala da je odlučna za dijalog.

– Srbija će uvek biti za razgovor, ali za to je potrebno da na drugoj strani budu racionalni sagovornici – ukazao je on.

– Želim da verujem da je to moguće – kazao je.

Ponosan je kaže na srpsku delegaciju koja je imala pripremljeno sve do detalja, uključujući dokumentaciju svih grobalja na KiM koja su uništena, sve crkve i manastiri koji su oštećeni.

Kaže da se prištinska strana o nestalima pozivala na informacije iz tv emisije sa Čankom i Dušanom Mihailovićem, a da OVK nikada nije imala arhivu da se ne bi ušlo u trag njihovim zločinima.

Najavio je da će u skupštini u narednom periodu pokazati sve detalje, a da će sa političkim strankama koje žele izveštaj od svog predsednika, razgovarati 21. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here