Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sa srpske strane neće biti nikakvih kašnjenja u izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i da će, kada ona bude gotova, moći da se putuje vozom od Beograda do Beča za samo četiri sata.

Upitan da prokomentariše to što će i u Mađarskoj biti ubrzani radovi na brzoj pruzi na njihovoj teritoriji i da li je o tom projektu nedavno razgovarao sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, Vučić je rekao da su razgovarali i o tom projektu, kao i da Srbija ima izvanrednu saradnju sa Mađarskom.

Vučić je danas obišao radove na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, koja je deo železničkog pravca Beograd-Budimpešta.

Vučić je obišao radove na izgradnji vijadukta “Čortanovci” zajedno sa predstavnicima kompanije ruskih železnica RŽD Internešnel, potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, kao i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta “Čortanovci” deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd – Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.

Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosecnog vijadukta “Čortanovci” koji je najinteresantniji objekat na trasi. Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova.

Ukupna dužina obe tunelske cevi “Čortanovci” je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta “Čortanovci”, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

3 COMMENTS

  1. Neznam šta narod ima od toga, putovaće pu šoping u Beč valjda… Jao, jao sprrrda se sa sirotinjom koja može samo da se baci pod voz na tu brzu prugu…
    ???

  2. Зашто Вучића прати свита људи константно, а службе у цркви на којима има 30 људи су забрањене ??

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here