Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora da čuva svoju slobodu i da bude mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini doneo to da mora da menja svoje oružje.

Vučić je tokom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu rekao da će Srbija prvo da krene sa proizvodnjom “komarca” i da će ih pre kraja godine imati 5.000.

– Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te ‘komarce’, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pešadiji unosi haos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete ‘komarce’ i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju – rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko vremena je potrebno od skice do trenutka da oružje uđe u proizvodnju, predsednik je rekao da je potrebno mnogo vremena.

– Ali sada sve ubrzavamo, mislim da nikada nije bilo brže nego u poslednje tri, četiri godine. Mi sada za godinu dana uvedemo kao nekada za 10 godina. Ali to je i zato što se menjaju i prilike u svetu. Mi moramo brzo da radimo, mnogo brže. Ljudima iz Instituta smo dali vanredno povećanje plata od 20 odsto, da bismo ih zadržali i da ne bi otišli u privatne kompanije. Sada ćemo morati to ponovo da uradimo, da bi tu inženjersku pamet zadržali u našoj vojsci – rekao je Vučić.

On je dodao da će pre kraja godine moći da se vide ne prototipi “kamikaza dronova” već oni u vojsci.

– Dronove koji unose veliku pometnju u neprijateljske redove, i moći ćete da vidite, to će biti srpska proizvodnja. Kupujemo mi i iz inostranstva, nabavljamo sve što treba ali ovo će biti srpska proizvodnja. Tu sa Krušikom nemamo problema, a verujem da će Teleoptik koji se podigao iz pepela biti u stanju to da uradi – rekao je predsednik.

Predstavljene su mu i “glajding” bombe, a on je rekao da je važno da se ne kasni sa razvojem “Gavrana” i da za to kašnjenje nema izgovora.

Vučić je rekao da su američki bespilotne letelice, dronovi su skupi i veliki, i da to mi ne možemo sebi da priuštimo.

– Ovo drugo je nešto što smo gledali da kopiramo i iskoristimo na najbolji mogući način –  rekao je predsednik.

On je dodao da se gleda kako Kinezi rade, i da smo uzeli “CH-92” i “CH-95”, a da tehnologiju za “lanset” predsednik Rusije Vladimir Putin nikome nije dao, jer je relativno jeftino, a ubitačno oružje.

– Mi gledamo ono što nam je dostupno, gledamo i ‘osice’ ono što podseća na ‘lanset’ –  napomenuo je Vučić.

1 COMMENT

 1. Ma kod našeg predsednika sve je lako.
  Doktor opšte prakse.
  Američki model liberalnog kapitalizma.
  U istoriju će ući kao negativac za primer.
  Gde nas nađe. I mi njega.
  Daleko mu lepa kuća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here