Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovati na dva važna skupa i imaće niz bilateralnih susreta.

Predsednik Srbije, koji je večeras prisustvovao otvaranju Foruma, najpre učestvuje na panelu „Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana“, a potom na radnom ručku na temu „Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu“.

Kako je večeras najavio, on će na oba skupa govoriti o tome kako vidi budućnost, o „malom Šengenu“, ekonomskoj saradnji i drugim pitanjima.

Vučić će prisustvovati i obraćanju predsednika SAD Donalda Trampa učesnicima Foruma, dok je na marginama skupa planiran njegov susret sa Robertom O Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.

– Važno je da budemo dobro predstavljeni – rekao je predsednik i podsetio da je ovo šesta godina da se naša zemlja predstavlja na najevećem ekonomskom forumu u svetu.

Vučić je naveo i da je to veoma značajno za poboljšanje pozicije Srbije, uz razgovore sa privrednicima, koje je pozvao da investiraju u našu zemlju.

– Sada imamo priliku da govorimo o investicionom ambijentu i da pozovemo ljude da nastave da investiraju u Srbiji – rekao je Vučić.

Već prvog dana boravka u Davosu Vučić je imao razgovore sa brojnim zvaničnicima, među kojima su šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, kao i sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom.

Inače, glavne teme ovogodišnjeg skupa su klimatske promene i akcije, a jedna od najvažnijih sesija je „Sprečavanje klimatske apokalipse“.

Na skupu koji će trajati do 24. januara učestvovaće neke od najvećih svetskih kompanija, a organizatori Foruma će od svih zatražiti da se obavežu na dostizanje neto-nulte emisije ugljenika do 2050. godine ili ranije.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime