Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Ugande Joveri Kagutu Museveniju na tome što njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji, i najavio veću privrednu saradnju između dve zemlje.

– Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se Uganda drži principa teritorijalnog integriteta i podržava integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji u svim međunarodnim organizacijama, institucijama i organima, što isto i mi činimo kada je u pitanju Uganda i sve afričke zemlje – poručio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ugande, Vučić je zahvalio Museveniju na poseti i što je odlučio da dođe u Beograd i Srbiju.

Podsetio je da je predsednik Ugande bio u Beogradu pre tačno 36 godina 1987. i da ga je tada primio predsednik Predsedništva SFRJ Lazar Mojsov.

– Ovde smo izložili fotografije i stenogramske beleške iz tog vremena. Reč je o čoveku sa ogromnim iskustvom od koga sam mnogo toga mogao da naučim. Mogli ste da primetite da se on odlično seća Edvarda Kardelja, disidenstkog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu i kako je to izgledalo, ali sam mogao mnogo toga da sagledam i naučim od predsednika Musevenija i kada je reč o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i koliko i kojom brzinom Afrika sada napreduje – rekao je Vučić.

Istakao je da Afrika sada ima 1,5 milijardi stanovnika, a da je mnogo veća površinski od Indije, ali i dalje napreduje i već za 30 godina preći će 2,5 milijarde i postaće jedno od najvažnijih tržišta na svetu, posle Azije.

– Dotakli smo pitanje konkretne saradnje i pre kraja avgusta delegacija naših eksperata posetiće Ugandu, sa najmanje jednim ili dvoje ministara, da bi razgovala o poljoprivrednoj saradnji, ali i svim drugimm sferama. U odbrani smo veći imali saradnju i možemo da je poboljšamo i uvećamo – naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da će Uganda 2050. imati preko 100 miliona stanovnika, a sada ima 44 miliona.

– 2050. očekuje se da će imati 106 miliona stanovnika. Reč je o jednoj od četiri najmlađe zemlje na svetu sa ogromnim potencijalom. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i on zna da ne može da bude uspešna ekonomija ako je sve državna svojina, i to je za naše investitore potencijalno od velikog značaja – rekao je Vučić.

Naglasio je da je zahvalan za poziv za Veliki kongres nesvrstanih koji će biti održan 19 i 20. januara 2024. u Kampali i dodao da je to za njega velika časti.

Vučić je rekao da je Er Srbija imala veliko širenje rada i uspeha i broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

– Kampala i Uganda može da bude mesto odakle možemo da idemo dalje u određene afričike destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije – poručio je Vučić.

Kazao je da se nada da bi do kraja sledeće godine mogla da se uspostavi direkna linija Beograd-Kampala i istakao da bi to bio uspeh za obe zemlje.

3 COMMENTS

  1. Isto kao što republika kosovo zahvaljuje svima za podršku njenog teritorialnog integriteta. Nema tu ništa za novosti.

  2. Ovo je rezultat srpske diplomatije,Vucica i Dacica,Treba nastaviti.Treba obecano izvrsiti i to saa svih 27 zemalja koje su ne priznale nas KiM.Treba raditi i dalje.Vise od 80% zenalja je protiv zapadnog kolonijalizma koji traje od kraja rata.Mudro polako iskreno i temeljno.treba raditi na bolju saradnju sa zemljamaa koje su osetile zlo Amerike,NATO pakta i EU.NATO se raspada.Amerika polako pere ruke od ukrajine.Ceo svet to vidi.Samo napred srpski presednice u pohode novih ne priznanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here