commons.wikimedia/Thomas Ledl
Gradska skupština u Beču

Skupština Beča usvojiće po prvi put budžet za dve godine (2022. i 2023), a zbog koronavirusa povećaće investicije i ujedno uzeti nove kredite u visini od 3,1 milijardu evra.

– Odluka da se usvoji budžet za dve godine omogućiće fleksibilnost u dodeljivanju projekata, kako bi se izašlo iz korona krize – istakao je bečki sekretar za finansije Peter Hanke.

Od kursa štednje, ka planiranom nultom deficitu nema ni govora u novom budžetu. Naime, Beč će se dalje zadužiti i, prema Hankeu, dugovanja će do kraja 2023. dostići oko 12 milijardi evra.

Posledice pandemije po budžet Beča su već bile ogromne, ali po budžet za tekuću godinu imaće manje posledice nego što se očekivalo. Očekivalo se da će ove godine deficit Beča biti 1,9 milijardi evra, a Hanke je kazao da je, prema aktuelnim podacima, deficit za najmanje pola milijarde evra manji.

U naredne dve godine, ukazao je, veći novac će biti uložen pre svega u obrazovanje i brigu o deci. Tako će obrazovni budžet u 2022. u poređenju sa 2020. biti povećan za 14,4 odsto na 2,01 milijardi evra. Planirano je i otvaranje 400 novih radnih mesta za nastavno osoblje i socijalne radnike.

Isto tako, veća sredstva biće uložena i u zdravstvo i socijalnu brigu, i to sa 4,65 milijardi evra na 5,1 milijardi evra.

Kada je reč o investicijama, one će u naredne dve godine dostići 5,8 milijardi evra. Samo za izgradnju nove linije metroa i održavanje postojeće do 2023. godine planirano je dodatnih milijardu evra.

Hanke je kazao da je cilj vlasti da do 2023. svojim merama otvore 20.000 novih radnih mesta, kao i da se stopa nezaposlenosti smanji na ispod 10 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here