EPA-EFE/TOMS KALNINS
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina nije prioritet Sjedinjenim Američkim Državama.

Na konstataciju novinara francuskog lista „Figaro“ da je ukrajinski lider dugo čekao na poziv predsednika SAD Džoa Bajdena, Zelenski je potvrdio da je „čekao predugo“.

– Sjedinjene Američke Države su velika zemlja. Imaju mnogo problema, a Ukrajina im nije prioritet, iako ja žalim zbog toga – rekao je Zelenski.

Takođe je dodao da bi želeo da ima bolje odnose sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

– Iskreno govoreći, želeo bih da imam bolje odnose sa Emanuelom Makronom od onih koje on ima sa drugim liderima, kao što su Vladimir Putin – precizirao je on, komentarišući pitanje novinara „Figara“ o tome šta misli o politici Makrona prema Rusiji.

Osvrnuo se i na članstvo Ukrajine u NATO-u, istakavši da je Ukrajina zaslužila da „izađe iz čekaonice“ EU i NATO-a.

– Ne možemo ostati u čekaonici EU i NATO-a beskonačno. Ukrajina je odavno zaslužila da izađe odatle. Došlo je vreme da se tempo ubrza, da nas pozovu da se pridružimo EU i NATO-u, jer ne želimo da dođemo u situaciju da molimo. Ne samo da bi to bilo pošteno, nego na to pozivaju građani Ukrajine – istakao je ukrajinski lider.

Zelenski je takođe saopštio da njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan podržava zahtev Ukrajine za pridruživanje NATO-u.

Erdogan je u subotu održao sastanak sa Zelenskim, koji je boravio u poseti Istanbulu.

Predsednici SAD i Ukrajine održali su prvi telefonski razgovor početkom aprila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here