Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 09.03.2011.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: A

Aleksići nisu više beskućnici

Božana Aleksić iz Ljubije kod Prijedora i njeno petoro dece uselili su se u montažnu kuću koju su dobili na poklon od humanitarne organizacije "Moj bližnji" iz Holandije.

Božana Aleksić sa decom pred svojim domom
 



Kuća je, do postavljanja temelja tokom prošlog leta, nekoliko meseci bila smeštena u skladištu Hrišćanske humanitarne organizacije "Hljeb života", koja Aleksiće pomaže već deset godina. Božana je sa decom više od šest godina živela u trošnoj straćari kao alternativnom smeštaju.
 

Najveća akcija HO "Hljeb života"

 

Organizacija "Hljeb života" već deset godina pomaže Božani Aleksić i njenoj deci, kao teškim socijalnim slučajevima. Obezbeđuje im porodične pakete, garderobu, školski pribor, ali je ovo prva akcija izgradnje kuće jednoj porodici u kojoj učešće ima HO "Hljeb života".

- Presrećna sam u novoj kući i svi smo zadovoljni. Sve je fino sređeno, i sobe i kupatilo i voda, a gde je voda tu je higijena. Sada je sve uredno i nisam se uopšte nadala da će nam biti ovako dobro. Deca su prezadovoljna jer nam je toplo, uredno, ne prokišnjava i ne duva na sve strane kao u straćari u kojoj smo bili više od šest godina - kaže Božana dodajući da nije mogla ni zamisliti da će iz onako neuslovne kuće doći do ovako dobrih uslova za život.
 

Kozu i prase Božana je morala smestiti kod brata u štalu, jer za njih još nema izgrađene objekte, ali u planu je da im se i to uradi.
 

- Najvažnije je da mi sada deca imaju dobre uslove a posle ćemo nastojati da i za stoku obezbedimo da ima gde biti. Polako, postepeno, ne može sve odjednom, kaže sa razumevanjem Božana.
 

Majka Božana u kuhinji
 

- Da nije bilo Centra za socijalni rad ne bih dobila vodu, struju jer su mi oni pomogli za priključak na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a od stvari opština mi je donirala šporet. Za sada nemam veš-mašinu koja mi je jako potrebna i frižider, ali imamo u čemu da se kupamo, imamo kupatilo i tuš kabinu, krevete, posteljinu, šporet na drva i deca imaju gde udobno i u toplom da spavaju - kaže presrećna Božana ustima punim hvale.
 

Podrška čitalaca "Vesti"

 

"Vesti" su o akciji holandskih humanista za izgradnju kuće samohranoj majci Božani Aleksić i njenoj deci već pisale, a naši reporteri uručili i nekoliko priloga kao jednokratnu novčanu pomoć koju su joj poslali čitaoci iz dijaspore.

Ona se zahvalila svim organizacijama i donatorima koji su im pomogli novčano, u građevinskom materijalu i nameštaju i podržali ovu porodicu na bilo koji način u njihovoj teškoj situaciji.
 

- Još samo da mene i moju decu zdravlje posluži i imamo razloga da budemo srećni. Svi smo prezadovoljni jer u kući nam je prostrano, toplo i čisto, jer sada sve što počistim može da se vidi jer je sve novo - nastavlja zadovoljna majka Božana
Božanin sin Draško, koji je drugi razred, kaže da mu je u kući sada jako lepo.
 

Srećni Aleksići
 

- Srećan što imam lepu kuću. Imam se sada gde okupati, imamo bojler i toplu vodu, imam sobu gde mogu učiti, mogu i drugove pozvati.
 

Božana kaže da se mnogo namučila u straćari koja je prokišnjavala i kroz koju je vetar prolazio ali da su joj se trud i strpljenje isplatili.
 

Predstavnici organizacije "Moj bližnji" Martin de Rauter su pretprošle godine boravili u Prijedoru i tad videli u kakvim teškim uslovima živi ova samohrana majka sa decom, te odlučili da im pomognu. Kupili su im montažnu kuću veličine 54 kvadrata i uz pomoć prijedorske kancelarije Hrišćanske organizacije "Hljeb života" kuća je postavljena na temelje još tokom prošlog leta ali je trebalo priključiti vodu, struju i kanalizaciju.
 

Nakon što su se pojavili donatori, opština i Centar za socijalni rad, u kontaktu sa njenom porodicom, dogovorili su se da im bude dat plac za izgradnju kuće na porodičnom imanju u Orlovcima i na taj način im je omogućen i lakši priključak struje, vode i ostale infrastrukture.
 

Preduzeća Maranat i Zrnić kompani odazvali su se ovoj humanitarnoj akciji, obezbedili materijal za temelj, a izveli potrebne građevinske radove, i pružili pomoć u obezbeđivanju radne snage. Aleksići su i od drugih donatora dobili deo sredstava za izgradnju temelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online