Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.07.2011.
12:00
A. Marić - Vesti - Foto: A

Rampe i prilazi neophodni za kvalitetniji život

Najbolja slika i prilika o tome kako živimo u nehumanom i bezobzirnom društvu, može se sagledati i u samo jednom primeru, tačnije kako žive invalidi van prestonice Srbije, u ovom slučaju u Vršcu.

U njemu, prema poslednjim procenama, od 40.000 stanovnika živi oko 1.000 invalida, koji nikada nisu bili uključeni u društveni život u smislu školovanja ili zaposlenja. Polovina njih živi u svojim domovima, često bez mogućnosti da izađu na ulicu, pa život posmatraju samo kroz prozor.

Zbog brojnih predrasuda, osuda ili nemogućnosti, često život započinju i završe u četiri zida. Roditelji ove dece u većini slučajeva ne rade, uglavnom majke, jer o ovoj deci nema ko da brine.

U redovnim vrtićima nema mesta za invalide zbog prevelikih gužvi i nestručnog kadra, a objekat koji je predviđen kao predškolska ustanova za decu sa posebnim potrebama još uvek nije završen. Formalno, standardi su ispunjeni. Postavljeni su zvučni signali na semaforima, postavljene rampe na ulazima i otvoreni klubovi za druženje i pomoć. Ali, sve je to mrtvo slovo na papiru.

To najbolje znaju dve tinejdžerke i sestre iz Vršca, 14-godišnja Jelena i 13-godišnja Marija Petrov, koje odbijaju da se po bilo čemu razlikuju od svojih vršnjaka i život provedu u četiri zida. Iako od rođenja prikovane za invalidska kolica, one se trude da im se život ne razlikuje od života njihovih drugova.

Ni u kupovinu bez pomoći

 

- Obično samo posmatramo izloge i biramo. Mama ili neka od drugarica ulaze unutra i kupuju za nas ono što nam je potrebno. Često nam iznose stvari iz prodavnice da pogledamo, ali i to me je sada stid. Volela bih da sama biram - rekla je nešto mlađa Marija Petrov, koja kao i sestra Jelena, iako ima ozbiljan hendikep i hiljadu svakodnevnih prepreka, jedna je od retke dece sa posebnim potrebama koja redovno pohađaju nastavu.

 

- Sestra i ja smo osuđene na kolica, ali možda baš zbog toga roditelji nas nisu preterano razmazili. Od početka su nas učili da sve što možemo uradimo same i ne zavisimo od drugih. Prostor u kome živimo prilagođen je nama i tamo se snalazimo, ali sve van toga je teško. U šetnje odlazimo u pratnji roditelja i drugarica. Većina njih se druži sa nama i nikada nismo imale problem u komunikaciji. Roditelji su nas još kao male dovozile na dečje igralište i ostavljali sa drugovima. U početku su im naša kolica bila interesantna, ali su se brzo navikli. Drugovi su divni, ali ne mogu u svemu da nam pomognu. Tamo gde oni odlaze mi najčešće ne možemo - kaže Jelena Petrov.


Jelena i Marija nikada nisu ušle u biblioteku, muzej, prodavnicu, otišle na koncert ili pozorišnu predstavu. Za invalidska kolica, jednostavno, nema adekvatnih prilaza i rampi.


- Iako sada po zakonu javne institucije moraju da imaju rampe za kolica, mi dalje od ulaza ne možemo. Hodnici su uski, obično postoje i brojne stepenice ili pragovi. Koncerte možemo da pogledamo samo ako se održavaju na gradskom trgu. Ne postoji nijedna škola u Vršcu, osnovna ili srednja, koja ima pomagala za invalide, lift ili rampe. Od prvog razreda deda i mama su po čitav dan sa nama u školi. Dok smo bile manje nosili su nas, danas se muče sa kolicima. Moraju da nas iznesu na sprat, smeste u klupe i na hodniku sačekaju kraj časa. Zatim nas odvezu u drugu učionicu gde imamo čas i tako do kraja nastave. Zato ću sada morati da upišem srednju školu koja je u prizemnoj zgradi, a u Vršcu to je samo Tehnička škola, koja meni, mojim interesovanjima i struci koju bih želela, ne odgovara - ispričala je Jelena probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online