Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 28.09.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto: A

Želi da živi i bude sasvim zdrav

Pročitavši priču o zlehudoj sudbini 20-godišnjeg Lazara Petkovića iz Banje Koviljače obolelog od rabdomiosarkoma testisa, kome je preko potrebno lečenje u Moskvi za koje njegovi roditelji nemaju novca, mnogi plemeniti čitaoci "Vesti" nisu mogli da ostanu ravnodušni.

BORBA ZA GOLI OPSTANAK PUNIH 16 GODINA: Lazar Petković sa mlađom sestrom Jovanom

O tome najbolje govore brojni telefonski pozivi upućeni njegovoj majci Verici i najave pomoći naših čitalaca.

Ljiljana Marinković iz Minhena prva se javila porodici Petković nakon objavljenog apela i tom prilikom rekla nesrećnoj majci da će narednih dana poslati novčanu pomoć direktno na njihovu kućnu adresu.

Pored ove žene dobrog srca sa željom da pomogne Lazaru, javila se njena imenjakinja, Ljiljana Bojanić, takođe iz Nemačke najavivši svoju pomoć.

Usledio je potom i poziv Mladenke iz okoline Loznice sa kojom majka Verica Petković treba da se susretne za par dana u Loznici kako bi joj novčanu pomoć lično uručila.


- Moram priznati da sam veoma iznenađena odazivom ovih divnih dama kao i brzinom, jer su nam se javile istog dana kada se na stranici Humanitarnog mosta našla priča o našem sinu i njegovoj borbi za goli život.

Ovom prilikom želim da im se unapred zahvalim na razumevanju kao i samoj želji da pomognu mom sinu da nastavi lečenje biohronim terapijama. Njihove reči podrške mi takođe mnogo znače i ulivaju nadu da će moj sin pobediti opaku bolest koja mu ne da mira već punih 16 godina - rekla je u dahu 41-godišnja majka Verica zaposlena kao kuvarica u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju.


Ono što ove žene dobrog srca iz Nemačke i Srbije nije moglo da ostavi ravnodušnim jeste pre svega samo saznanje da se Lazar toliko dugo bori sa karcinomom testisa da zbog toga nije imao detinjstvo, a i da je mladost za njega još uvek veoma teška.

Podvrgavan je agresivnim hemioterapijama, operacijama kako bi maligni tumor bio u potpunosti odstranjen zbog čega mu je odstranjen jedan testis. Morao je da se navikne i na odgovarajuću protezu, zamenu za amputirani organ. Nažalost, kasnije je došlo do uporne hematurije, tačnije pojave veće količine krvi u urinu za koju srpski lekari nisu imali nikakvog rešenja.


Bračni par Verica i Zoran Petković iscrpljeni golemom borbom za spas svog sina, ipak su smogli snage da nastave da traže lek. Razmatrajući sve mogućnosti i raspitujući se ko bi mogao da mu pomogne, saznali su da na jednoj moskovskoj klinici postoji nada da alternativnom medicinom, tačnije biohronim terapijama, Lazaru bude bolje.

Terapija na bazi bilja

 

- Celokupna terapija koju Lazar prima je na bazi bilja. Tokom šest dana koliko traje, moj sin prima injekcije na bazi bilja i to na šest kritičnih mesta koje bi maligni tumor mogao da zahvati. Potom sledi zračenje kako bi se sve maligne ćelije razbile. Tokom kućnog boravka pije poseban lek i koristi analne čepiće.

 

Sve to dalo je veoma dobre rezultate, što potvrđuju svi Lazarevi nalazi. Upravo zbog toga sve svoje nade polažemo u ovakav metod lečenja i iskreno se nadamo da će uskoro naš sin u potpunosti ozdraviti i da će tumor postati samo daleka prošlost - ispričala je majka Verica.

 

Kontakt adresa

 

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Petković i omoguće nastavak lečenja njihovog najstarijeg sina Lazara, obolelog od tumora testisa, možete stupiti u kontakt sa njima na adresu ul. Maršala Tita br. 210, 15.316 Banja Koviljača, Srbija, ili putem telefona na broj: + 381 15 818 084 ili mobilni: + 381 64 671 27 77 i +381 65 676 83 50.


Međutim, da bi njihov sin uopšte mogao da započne lečenje u Rusiji, bilo je potrebno izdvojiti oko 4.000 evra. I tako za svaku narednu terapiju, što je bila pregolema suma za njihovu porodicu. Upravo zbog toga su morali da se za pomoć obrate svim znanim i neznanim ljudima.

Samo zahvaljujući nadljudskim naporima i dobrom voljom sunarodnika i sugrađana, Lazar je na terapije u početku išao na svakih dvadeset dana, potom na mesec, pa na dva, da bi sada odlazio jednom na tri meseca. Kako više nisu imali na čija vrata da pokucaju, morali su da se obrate plemenitim čitaocima "Vesti".


- Nažalost, kako se Lazaru primakao ponovni odlazak u Rusiju, sami nikako nismo mogli da obezbedimo 2.750 evra koliko mu je potrebno za naredni odlazak na terapiju. Zato smo ovu zakazanu za septembar morali da odložimo, što inače nikako ne bismo smeli. Istina je ta da ove terapije njemu život produžavaju i ukoliko se ne budu obavljale kontinuirano, to može i fatalno da se završi.

Strahujemo od toga i baš zato smo odlučili da se za pomoć obratimo humanim zemljacima u dijaspori, što nam ni malo lako nije palo, ali nažalost nismo imali više kud - ispričala je majka Verica, koja zajedno sa suprugom Zoranom pored Lazara mora da misli i na mlađeg sina 16-godišnjeg Stefana i sedmogodišnju ćerku Jovanu.


Mesečne plate, Verice kao kuvarice i supruga Zorana, bravara, nikako nisu dovoljne da bi se pokrili troškovi lečenja koje njihovom sinu život znače.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dirnuli ste nas do suza!
HUMANITARNI MOST Ćeraćemo se mi još!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online