Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 22.06.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Novo ime na listi nevoljnika

Anonimni donator iz Ferere nastavlja tradiciju dobročinstva šaljući povremeno novčane priloge za štićenike Humanitarnog mosta.

PRVA DONACIJA IZ ITALIJE: Stevo Podunavac

Tako je nedavno ponovo poslao 100 evra, a na spisku nevoljnika kojima je namenio po 25 evra samo je jedno novo ime. To je Stevo Podunavac, 75-godišnji prognanik iz Hrvatske koji će ostatak života provesti u stambenom kontejneru, smeštenom u prijedorskom izbegličkom naselju Stari voćnjak.

Tuga urezana u svaku boru ovog napaćenog čoveka i usamljenost koja se čita u njegovim očima, nisu ostavili ravnodušnim ni našeg plemenitog čitaoca koji je svoje mesto pod suncem našao u Italiji. On Stevi Podunavcu nije ni reč napisao. Nije ni morao, jer ovaj starac, koji je sa suprugom i ćerkom promenio desetak izbegličkih prihvatnih centara, da bi u Starom voćnjaku bez obe ostao, znaće da je sve više ljudi pod kapom nebeskom kojima nije svejedno da li je gladan ili sit, zdrav ili bolestan. I biće mu lakše.


Ostala tri štićenika Humanitarnog mosta već su dobijali donacije u istom iznosu od ovog donatora. I 19-godišnja Aleksandra Gušić detinjstvo je provela po zimi hladnim i vlažnim, a leti toplim i sparnim izbegličkim sobičcima. Tek što se zadevojčila roditelji rešiše da se vrate u Hrvatsku i obnove kuću i imanje u Radmanovcu na Kordunu. Ali, nije im se dalo. Otac umre i Aleksandra osta sa majkom Dragicom. Živeći od 150 evra mesečno, snovi ove devojke gubili su se kao pena od sapunice. Umesto fakulteta, završila je frizerski zanat, umesto rada u salonu, mora da se zadovolji povremenim mušterijama koje prima u dvorištu ili staroj kući.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Hum

IZGUBIO VID, SAČUVAO SNOVE: Aleksandar Smukov


Kao ni Aleksandra, ovog puta nisu izostala ni dva njena muška imenjaka, istina mnogo mlađa i sa drugačijim nevoljama.


Aleksandar Golijan iz Han Pijeska boluje od urođenog poremećaja metabolizma i imao je samo devet meseci kada su čitaoci "Vesti" počeli da mu obezbeđuju specijalno mleko, jedinu hranu i lek. Njegov pokojni otac Milanko često je govorio da su ga on i supruga Mirka rodili posle 18 godina braka, a zemljaci othranili.


Drugi Aleksandar preziva se Smukov i štićenik je Humanitarnog mosta već punih pet godina. Ovaj osmogodišnjak iz Dobrinaca kod Rume život je platio amputacijom oba oka, uprkos donacijama čitalaca "Vesti" koje su mu omogućile operaciju u Esenu i njihovoj iskrenoj brizi i ljubavi, kojima ga još uvek obasipaju.

Zauvek u srcu zemljaka

 

Aleksandar Smukov prvi je preuzeo donaciju svog dugogodišnjeg donatora iz Ferere, ali i 100 dolara koje mu je namenila Rajka Tarlać iz Sidneja, takođe njegova dobrotvorka iz najtežih dana. Aca je doneo đačku knjižicu o završenom drugom razredu osnovne škole za slepu i slabovidu decu u kojoj su upisane isključivo petice i specijalne pohvale nastavničkog veća. Član je novinarske, šahovske i muzičke sekcije i njegova soba u internatu, ali i kod kuće, već je puna diploma sa takmičenja, potvrda da se nije odrekao svojih snova ostavši bez vida. A na kućnu adresu Smukovih stigla je garderobe za celu porodicu, naviše za Acu i 11-godišnje bliznakinje Ivanu i Nikolinu, obolele od cerebralne paralize. Torbu su poslali Desanka i Rade Čeko iz Esena sa prijateljima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prijatelji za prijatelje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online