Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 11.08.2012.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti A

Prijatelji jačaju nadu i vraćaju snagu

Često smo pisali o obostranoj želji donatora i štićenika da se vide, zagrle, jedni drugima otvore srce. Otuda ne čudi što je donatorka iz Holandije nazvala novinare Humanitarnog mosta odmah posle susreta sa roditeljima četvoroipogodišnjeg Mihaila Grbića iz Maljevića kod Mionice i uručila im 300 evra za predstojeću transplantaciju matičnih ćelija njihovog prvenca.

Operacija u septembru: Mihailo Grbić sa ocem
 

Iako, kako kaže, ne želi publicitet, osetila je potrebu da tu bujicu osećanja podeli sa nekim.


- Kada sam pošla u zavičaj ponela sam novac. Sve vreme sam pratila akciju prikupljanja sredstava i za prethodne dve transplantacije. Mihailo mi je tako preko novina postao drago dete i mnogo puta sam pomislila da je, bez obzira na hendikep, imao mnogo sreće. Deda Miloš Todorović potpuno mu je posvećen, što borbi roditelja da sina izleče daje mnogo veće šanse. A koliko su ti mladi ljudi, majka Suzana i otac Miloš puni ljubavi i brige zaista je za svaku pohvalu. Na dogovoreno mesto došli su sa mlađim sinom Đorđem, zdravim i naprednim dečakom. Mihailo je bio na vežbama sa dedom i babom. Toliko bih želela da i on, posle svih mogućih terapija, bude bezbrižan i u fizičkoj kondiciji kao brat, da majka i otac s uživanjem podižu obojicu sinova... - pričala je uzbuđeno anonimna donatorka kojoj je susret sa Grbićima jedan od najjačih utisaka koje će poneti sa letovanja.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Istina, Mihaila nije upoznala, ali ovo sigurno neće biti njen jedini susret sa Grbićima. Možda će joj idućeg leta baš on otvoriti vrata svog doma u Maljevićima.


- I za nas je veliko zadovoljstvo kada upoznamo donatore svog sina. Nije nimalo lako prikupljati pomoć za lečenje deteta. Međutim, svaki susret, pa i telefonski razgovor sa čitaocima "Vesti" razbija tu nelagodnost. Sa zemljakinjom koja je stigla iz Holandije najpre smo se čulu telefonom. Našu ponudu da nas poseti i bar jedan dan provede sa našom porodicom nije mogla da prihvati, ali ni da odustane od uručenja donacije. Pozivu da se nađemo u Valjevu odazvali smo se. Iako je bilo izuzetno toplo, što njenom zdravstvenom stanju ne odgovara, dugo smo razgovarali, kao da se poznajemo ceo život i kao da nam je Mihailo zajednička briga. Na rastanku, ona je poželela da novac što pre skupimo i odvedemo dete na treću transplantaciju, uverena da će biti uspešna koliko i dve prethodne, a mi njoj srećan put i mnogo zdravlja - pričala je majka Suzana o novoj donatorki svog sina, boreći se koliko i ona da opiše prijatnost susreta i radost rađanja novog prijateljstva.


I Otac Miloš, koji vredno radi na roditeljskom imanju, ima samo reči hvale za sve ljude dobre volje koji su pokazali veru da njihov sin, oboleo od cerebralne paralize, može stati na svoje noge i poći u školu sa svojim vršnjacima. Svim roditeljima bolesne dece, bez obzira da li imaju novac ili humanitarnim akcijama dolaze do njega, ova vrsta podrške izuzetno je važna, jer naiđu trenuci sumnje, ponekad i beznađa pošto se radi o bolesti čije lečenje traje godinama, a pomaci najbolje mere se mesecima i centimetrima.
 

Ukrštene sudbine

Iz Melburna je stiglo 100 australijskih dolara za Mihailovog prezimenjaka. "Vesti" su pisale da akciju za 35-godišnjeg Branka Grbića, oboleg od leukemije, vode zemljaci u Beču, gradu gde se mali Mihailo leči. Oni pokušavaju da prikupe 200.000 evra za transplantaciju kostne srži Branka Grbića u Ulmu. Naša čitateljka Anđelka Đurović poželela je da se uključi u ovu akciju i njen prilog biće uručen nekom od članova bolesnikove porodice.

 

Akcija se nastavlja

Približava se septembar kada bi Mihailo Grbić trebalo da bude podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija u Beču te je baka Vida iz Adelejda, čijim se unicima usvojenim na Humanitarnom mostu broj ne zna, požurila da pošalje prilog od 100 australijskih dolara.
Grbići poručuju ovoj divnoj i nesebičnoj baki da još ni blizu nisu sumi od 11.000 evra, ali da ne mogu svaki dan da dobijaju izveštaj iz banke, jer se akcija vodi i u Valjevu i okolini, tako da tačnu sumu u ovom času ne znaju.
- Najviše donacija stigne u poslednjim nedeljama, a ako se puna suma ne skupi, naći će se već neko da nam pozajmi. U svakom slučaju, nećemo odustati - poručuje deda Miloš Todorović, koji je uzeo na sebe obavezu obezbeđivanja sredstava za unukovo lečenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online