Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 02.01.2013.
08:03
S. Aleksendrić - Vesti - Foto: A. Čukić A

Najslađe je kad je od srca

Od Svetog Nikole praznična atmosfera u srpskoj prestonici oseti se na svakom koraku, okićene jelke blešte u punom sjaju, ulice pune razigrane dece koja užarenih očiju posmatraju primamljive izloge, biraju darove, raduju se godini koja dolazi...

Ovo je bio praznični dan: Bolesni mališani sa majkama i lekarima
 

A na Institutu za majku i dete, na Odeljenju hematoonkologije, gde se leče mališani oboleli od najtežih malignih bolesti, dvadesetak dečaka i devojčica biju svoju najtežu bitku, bitku za život. I kroz prozor čežnjivo gledaju taj bezbrižni svet. Staru godinu ispratiće u bolnici, u novu će ući sa mnogo želja, ali i onom najvažnijom - da ozdrave...

Baš to su im poželeli plemeniti čitaoci "Vesti" iz Pariza, predvođeni Ilijom - Mikijem Vujovićem, udruženi sa đacima škole Kozara i Sent Meri koji su im priredili lepe novogodišnje paketiće. I samo nekoliko dana uoči praznika obreli smo se po 13. put na Institutu za majku i dete, jer toliko dugo Ilija - Miki Vujović i humanisti iz Francuske svake godine paketićima punim najfinijih slatkiša pokušavaju da ulepšaju praznične dane bolesnoj deci.

Složni prijatelji

Inicijator akcije: Miki Vujović

Mikiju Vujoviću nesebičnu podršku u ovoj akciji pružili su i njegovi humani prijatelji koji godinama žive i rade u Parizu i kad god to mogu, nesebično pomažu ugroženim sunarodnicima u matici.

 

Deca su im, naravno, uvek na prvom mestu. Milivoje i Pauna Stojšić, Aca Marković, Rosa Lončar, Živka Mančić, Anica Hunjadi, Rada Aleksić, Dušan Cvejin, Zlata Savuljić, Slobodanka Lazić, Olga Rožić Vojkan Simić i Marko Jokić poželeli su bolesnim mališanima da dobiju bitku sa teškim bolestima i da uživaju u čarima detinjstva poput svojih zdravih vršnjaka.


Prevoznička firma Fudeks, kao i mnogo puta do sada, obezbedila je besplatan prevoz slatke pošiljke do otadžbine, pa deo zahvalnosti za ovu uspešno realizovanu akciju svakako pripada i njima.


Nije suvišno spomenuti da je ovaj plemeniti čovek davno započeo tradiciju deljenja novogodišnjih paketića deci po bolnicama, onda kada to i nije bilo tako često u otadžbini. Taj lepi i, doktori kažu, koristan običaj video je u francuskim zdravstvenim ustanovama gde je godinama radio, shvatio koliko to pričinjava radosti deci i poželeo da to primeni i u svojoj zemlji. Jer, put do ozdravljenja od teških bolesti ne podrazumeva samo lekove, hirurške intervencije i zračenja, već i buđenje pozitivnih emocija.

Crteži najzanimljiviji: Nikola iz Prnjavora

A samo par dana pre naše posete Institutu za majku i dete, deca iz Pariza spremala su crteže za svoje bolesne drugare, pakovala slatkiše, pažljivo birajući ono što i sami najviše vole. Da su mogli da vide sa koliko ushićenja su reporteri "Vesti" dočekani u ovoj ustanovi i koliko su se mali pacijenti iskreno obradovali paketićima, znali bi da njihov trud nije bio uzaludan i srca bi im bila puna.


Sa nestrpljenjem su nas očekivali ti mali, bledi borci, upalih očiju i opale ili proređene kosice, ručica modrih od dugotrajnih infuzija. Potrudili se da obuku ono što misle da je najlepše, oni koji su mogli skinuli su pidžamice i obukli se svečano... Okupili su se u malom, prijatnom ukrašenom holu da zajedničkom fotografijom pošalju najlepšu poruku dobrim ljudima i deci iz Francuske.

Ljupka Mrazica

Svečana odora za svečani dan: Teodora u naručju dr Dragomira Đokića

Ljupka četvorogodišnja Teodora celo jutro iščekivala je goste i slatke darove. Za tu priliku svečano se obukla. U prelepoj crvenoj haljinici od pliša, sa kapicom na glavi, sve nas je uverila da je desna ruka Deda Mraza.

 

I pored teške bolesti, a već dugo se bori sa tumorom bubrega, ova devojčica sačuvala je vedar duh. Pre nego što je potrčala u zagrljaj svom omiljenom dr Dragomiru Đokiću, uspela je i da nam pokaže kako lepo pleše, uverivši nas da kada sve ono loše u njenom životu prođe, možda poraste nova zvezda...


U majčinom naručju pozirala je i tromesečna Iskra iz Beograda, trenutno najmlađa pacijentkinja na hematoonkologiji. U toj 2012. došla je na svet i odmah bila prinuđena da se bori za život. Sa mesec dana dijagnostikovan joj je neuroblastom, jedva je preživela... Njena borba nastaviće se i dalje, a osoblje ovog Odeljenja, kao i mnogo puta do sada, boriće se za svakog svog malog pacijenta, verujući da nade uvek ima...
- Najtoplije se zahvaljujem Iliji Vujoviću i humanistima iz Pariza što su nas se setili i ove godine i obradovali naše male pacijente.

Kape draže od slatkiša

Osećam potrebu da kažem kako su čitaoci "Vesti" iz Pariza sa nama uvek bili i u dobru i u zlu. Mnogo puta su u Francuskoj dočekivali naše pacijente i pomagali im tokom lečenja. Oni su na najlepši način postali deo našeg tima čiji je zajednički zadatak da pomognemo ovoj deci i da ih izlečimo - rekao je dr Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije.


Među mališanima prepoznajemo neke već poznate likove. Nemanja iz Prnjavora je i prošle godine u vreme naše posete bio tu.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Dok sa zanimanjem razgleda crteže živih boja, sa kojih se smeše vesela deca, a jelke su baš kao prave, Nemanja pita:


- A hoće li ovoga biti još, mislim sledeće godine....
I svi su se nasmejali. Biće Nemanja, sigurno, ali ti od srca želimo da ovo bude poslednja Nova godina koju ćeš dočekati u bolnici. I tebi i svim ovim mališani koji će u ponoć, daleko od svojih domova, braće i sestara, ipak sanjati neko novo, bolje sutra...
 

Naučili najvažniju lekciju

Deca za primer: Učenici srpskih škola iz Pariza
 

Kako bi paketići stigli do bolesnih mališana koji se leče u Institutu za majku i dete u Novom Beogradu svoj doprinos dale su i dve profesorke sa svojim đacima. Danijela Stamenov iz škole Kozara i Milena Dorić iz škole Sent Meri iz Pariza svoje učenike ne uče samo maternjem jeziku i očuvanju tradicije naroda kojem pripadaju, već i neprolaznim ljudskim vrednostima i humanosti.


S obzirom na dugogodišnju tradiciju slanja novogodišnjih paketića bolesnoj deci u Beogradu, izgleda da su brojne generacije naučile najvažnije lekcije za sav život, prenoseći ih i onim mlađim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online