Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nisu zaboravljeni u planinskim vrletima

Do pre tri meseca Miodrag i Slađana Dunjić, siromašni žitelji zabite Banovice u podnožju Peštera, nadničili su i često gladovali da bi svojim ćerkama, četvorogodišnjoj Dajani, trogodišnjoj Milici, dvogodišnjoj Dušici i tada petomesečnoj Jeleni obezbedili bar za hleb i mleko. Za ostalo se nije imalo, jer Miodrag i Slađana nisu radili, nemaju imanje, žive u desetak kvadrata oronule kuće...

Kupiće neophodne namirnice: Slađana Dunjić sa decom
 

Imali su tada Dunjići sreću da ih poseti Hido Muratović, poznati humanista iz Novog Pazara, a potom i da "Vesti" objave tekst o njihovoj muci i sirotinji. Nakon što im je Hido odneo puno namirnica, odeće i obuće, za ovu porodicu zainteresovao se i potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić koji je naložio da se Miodrag zaposli u Srbijašumama...

Javljali su se i naši čitaoci, a među prvima pomoć od 300 australijskih dolara poslala im je porodica Damjanović iz Sidneja. Pre nekoliko dana donacija im je uručena.

Bićemo još bolji

- Hvala "Vestima", dok nam nije stigla pomoć nismo ni znali da te novine postoje i da ih po svetu čita puno dobrih ljudi.

 

Obradovali se: Aleksandar i Miladin Komatina sa Hidom Muratovićem
 

Odužićemo se peticama i bićemo dobri mladići, a kad odrastemo i dobri ljudi - poručuju na kraju našeg susreta u Osaonici Aleksandar i Miladin Komatina.

- Miodrag nije kod kuće, počeo je da radi kao fizički radnik, seče drva na Rogozni, ali i to nam mnogo znači: imaćemo kakvu-takvu platu, osiguranje, dečiji dodatak, sigurnost.... Hvala do neba potpredsedniku Krkobabiću - priča Slađana i naglašava da njoj i deci mnogo znači i pomoć koju su dobili od Muratovića, ali i 300 AUD pristiglih iz daleke Australije.


Miodrag još nije primio prvu platu, još teško nabavljaju namirnice za decu, ali bolje im je nego što je bilo.


- Novcem koji nam je poslala porodica Damjanović iz Sidneja kupićemo mleka, brašna, ulja, keksa.... Do pre tri meseca naša deca nisu znala šta je čokolada, sad imaju priliku i da se oslade. Pozdravite te humane ljude, zahvalite im se u moje ime, i u ime Miodraga i naših devojčica. Nismo ni slutili da negde tako daleko, u Australiji, nama preko sveta, postoje divni, plemeniti ljudi. Neka ih Bog čuva i sreća svuda prati - poručuje Slađana.


Sa Hidom Muratovićem reporteri "Vesti" uručili su i 100 evra koje je anonimna čitateljka iz Nirnberga poslala porodici Komatina iz Radeljice na Goliji. Novac su u Osaonici, gde pohađaju sedmi i osmi razred osnovne škole, primili mališani Aleksandar i Miladin, deca Vukosava i Radmile Komatine.


Ova porodica živi teško, sama u vrletima Golije, a Aleksandar i Miladin do škole u Osaonici dnevno, po kiši, snegu i mrazu, prepešače po 20 kilometara. O njima smo pisali pred Novu godinu kada se Aleksandar izgubio u snegu i kada umalo nije stradao u mećavi. Spasli su ga verni pas Cigo, koji ga stalno prati do škole, i otac Vukosav koji mu je pošao u susret. Aleksandrove i Miladinove mlađe sestre Aleksandra i Danijela takođe su đaci-pešaci, do škole u Svilanovu pešače po četiri kilometra.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Više naših čitalaca interesovalo se kako da pomogne ovoj porodici, a Hido Muratović im je odneo 10.000 dinara i nove jakne.


- Na žalost, kombi za prevoz đaka samo povremeno dolazi do obližnjeg Svilanova, pa i dalje pešačimo, inače do naše kuće u Radeljici može se samo pešice po dubokom snegu ili saonicama i zapregom.


Mlađi brat Miladin već ima plan šta da radi sa pristiglom donacijom:
- Ako ne bude kombija, čuvaćemo ovih 100 evra za kupovinu traktora. Kad bismo nabavili makar i onaj najmanji polovni traktor puno bi nam značio, leti bismo obrađivali imanje i sekli šumu, a tokom zime sestre i nas tata bi vozio u školu.


On kaže da nastavnici u Osaonici imaju razumevanja za njihovo dugo pešačenje do škole, ne zameraju im kad zakasne, dopuštaju im da se izuju i pre povratka pored školske "furune" osuše čizme i jakne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online