Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 13.03.2014.
12:01
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Nadaju se novom domu i boljem sutra

Iz Melburna u Australiji, koji je od sela Ostre kod Čačka udaljen hiljadama kilometara, braći Perović stigle su i uručene dve novčanice od po 100 dolara, dar članova Bratstva Milostinja Svetog oca Jovana Kronštatskog, koje su za ove vredne nadničare od velike važnosti. Kako i sami kažu, "mirišu" na plemenitost i bude nadu da će uskoro ostvariti san i sagraditi kuću za sebe i svoje ostarele roditelje.

Vredni i radni: Zoran, Vlada i Rade Perović
 



- Kuća u kojoj živimo već odavno nije za stanovanje.Zato braća i ja na smenu noću dežuramo kako ne bi došlo do neke katastrofe, jer sve može da se sruši svakog trenutka. Drugu kuću, nažalost, nemamo i moramo da živimo u ovoj, koja je veoma oštećena. Štedimo svaki dinar, a da bih uštedeo, često iz Čačka, koji je od sela udaljen 22 kilometra, na leđima donesem džak brašna. Do Čačka i Mrčajevaca
pešačim i kada idem drugim poslom, kako ne bih plaćao autobusku kartu. Voleo bih i ja, kao svi drugi, da ponekad svratim u kafanu i popijem makar kafu, ali kada izračunam koliko bih za to cigli mogao da kupim, prođe me volja i za tim istog momenta. Kako štedimo svaki dinar, razumljivo je da nas je pomoć tih dobrih ljudi iz Melburna silno obradovala. Ovakve novčanice do sada nisam video, ali oni koji su nam ih poslali neka znaju da će biti utrošene upravo za ono za šta su nam i poslate - izgradnju novog doma. Hvala im do neba, neka ih dragi Bog čuva - poručuje Zoran Perović (46).

Veliki radnik i ratni heroj

Iako nije najstariji u kući, Zoran Perović je u neku ruku preuzeo brigu o porodici. U selu ga smatraju jednim od najvrednijih nadničara u čitavom kraju, ali ne zaboravljaju i njegovo herojstvo u vreme napada NATO snaga na SR Jugoslaviju, kada je pokazao veliko herojstvo spasavajući svog ratnog druga. U toku agresije na položaju na Kosovu i sam je ranjen gelerom kasetne bombe. O tim ratnim danima retko priča, jer smatra da je to bila njegova ljudska dužnost, kao što mu je dužnost, kako kaže, da roditeljima, braći i sebi obezbedi siguran krov nad glavom.


Podsećanja radi, ovaj siromašak zajedno sa braćom Vladom (36) i Radom (31), živi sa majkom Milkom (66) i ocem Milomirom (71), boreći se za svoje bolje sutra. Do udaje sa njima su živele i tri sestre u kući, koju je još pre 160 godina napravio njihov pradeda. Braća Perović, ili složna braća, kako ih doživljavaju i opisuju meštani Ostre, važe za najbolje radnike u selu i najpoštenije ljude u ovom kraju, koji svaki dinar zarađen od nadnica, odvajaju na stranu kako bi prikupili materijal za novu kuću, pošto je samo pitanje vremena kada će se ona u kojoj sada žive srušiti.

Do sada su kupili ciglu, montu i nešto gvožđa neophodnog za početak gradnje, ali sve je to još nedovoljno. Zato i dalje vredno rade i štede, a nadu da će uraditi ono što su planirali, dodatno im je probudila donacija i podrška pristigla iz daleke Australije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Korak od sedam milja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online