Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zbog vas se radujem svakom novom danu!

Donacije koje su proteklih dana pristizale posredstvom Redakcije "Vesti" za Srbu Stankovića, nekada zlostavljanog dečaka-ovčara, koji sada živi u planinskom selu Kozji Dol, stigle su u njegove ruke. Za to su se pobrinuli reporteri "Vesti", koji su ovom 33-godišnjem mladiću uručili 550 dolara članova društva "Čagalj" iz Liverpula predgrađa Sidneja, 200 dolara anonimne bake iz Australije i 50 evra Stoje Tasić iz Gelzenkirhena.

Ostario pre vremena: Srba Stanković (33)
 

Svi su mu poželeli zdravlje i lakšu svakodnevnicu. Do Kozjeg Dola nije bilo lako doći, ali ovog puta pratilo nas je pravo prolećno vreme. Probijali smo se polu-asfaltiranim putem, savlađujući krivine uz reku Pčinju.

Prvo smo stigli u Trgovište, siromašan gradić na krajnjem severoistoku Srbije. Odatle nastavili uskim putem kroz Đerekarce i na kraju došli do Kozjeg Dola i osnovne škole u čijoj neposrednoj blizini živi Srba sa bratom Novicom, koga nismo zatekli kod kuće. On je tada bio u nadnici u selu Donja Trnica u blizini znamenitog prirodnog fenomena stena, poznatog kao Vražji kamen. Tamo je cele nedelje, dolazi samo na spavanje. Po Srbinim rečima, ovaj novac će Novici i njemu omogućiti u narednom periodu lagodniji život ispunjen radošću, a ne brigom kako da prežive.

Plastenik ponos i dika
 

- Hvala ovim divnim ljudima do neba! Svake večeri pred spavanje, sa ikonicom Bogorodice u rukama, pomolim se za njih: "Majko Božja, majko Sveta, kao što mene čuvaš i daješ mi snage da trajem, tako podaj zdravlje, veru i ljubav mojim čuvarima i spasiocima na zemlji, koji mi pomažu da ne gladujem, da imam za lekove, da lakše podnesem bolove". Upravo zbog slabog zdravlja ne mogu da radim teške poslove, ama, ne mogu ni da sedim. Imamo jednu sobu, socijalnu pomoć od 50 evra mesečno, koju dobijamo jednom na tri meseca. Zato je ovaj novac za nas spas - priča drhtavim glasom Srba.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Donosi vodu u kanistre sa česme koja je udaljena od kuće 100-tinak metara. Čisti ispred kuće, a posebno unutra. Nema nigde ni truna prašine. Sa ponosom nam pokazuje mali plastenik koji su on i Novica iskovali od drvenih letvi. Pokriveno je najlonom, a unutra je velika zapara, ne ulazi se. Mora da je toplo, da bi rasad paprike, paradajza, papričica nikao i da bi malo posadili na imanju za svoje potrebe.

- Više da se zanimam, nego što imamo neku vajdu. Ali, imamo da probamo paradajza, paprike da ispržimo, radim to sa velikom ljubavlju. Tako, mi prolazi vreme, dok brat radi - priča Srba.


Bolest i mučenje u detinjstvu, ovačarsko robovanje u susednoj Makedoniji ostavilo je velikog traga na njegovo zdravlje. Nekako se smanjio i naglo ostario za svojih 33 leta. Krhke je građe i stalno pod nekom presijom, a bolesti ga ne zaobilaze. Imunitet mu je slab, nema od čega nije bolovao. Od žutice, pa do upale pluća. Imao je i srčane probleme, ali sve pokušava da prevaziđe. Voli život, svako novo svanuće za njega je velika radost.


- Ne mogu da zaspim sve dok ne uzmem ikonicu Bogorodice, čvrsto je prigrlim i prislonim na grudi. Kako mene čuva, neka čuva sve dobre ljude! Njihovo dobročinstvo ne mogu ničim uzvratiti, ali želim da znaju da se za njih svakodnevno molim - ponavlja Srba drhtavim glasom na rastanku.

Večite muke

Srbina priča je biblijskih razmera kad je stradanje u pitanju. Čuvao je preko 100 ovaca na planini, a po 60 u polju u selu Oglavce blizu Kratova u Makedoniji. Oca nije ni upamtio kad je umro. Njegova majka se preudala u Oglavce, ali je ubrzo teško obolela i umrla kada je imao samo 10 godina. Bio je prepušten gazdama i njegovoj milostinji. Zbog izvesnog čoveka i svakodnevne torture koju je trpeo, morao je da pobegne preko planina, sa bratom u rodni Kozji Dol kraj Trgovišta. Danima su lutali, krijući se od vukova, dok nisu preko šuma izašli na čistac i ugledali svoj rodni kraj. To je bio, konačno, spas za njih u šta se sada uveravaju iz dana u dan, zahvaljujući plemenitim zemljacima iz daleka, spremnim da im pomognu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bez vas ne bismo opstali
HUMANITARNI MOST Kako sejali tako želi!
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online