Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 29.06.2014.
08:12
Đ. Janković - Vesti - Foto: Đ. Janković A

Osmehom prkosi bolestima i nedaćama

Nasmejano lice 13-godišnje Darije Petrović iz Banje Koviljače ne otkriva da je išta muči, ali ona već godinama vodi borbu za svoje zdravlje. Tokom proteklih nedelja završila je sedmi razred osnovne škole, a od toga je poslednje četiri godine, više bila kod lekara i po raznim bolnicama, nego kod kuće ili u školi.

Bez lekova ne može ni dan: Darija sa majkom Goricom i ocem Dragišom Petrovićem
 

Darija boluje od više bolesti za koje u svakom trenutku mora imati lekove, a oni, ne samo što su skupi, nego ih često i nema u našim apotekama. Dodatni problem je i to što se pojavljuju novi simptomi, koje nije lako dijagnostifikovati. Dariji je u vreme našeg susreta bilo dobro, ali njena majka Gorica kaže da to, nažalost, ništa ne znači, jer za pola sata može da joj pozli.

Kontakt

Svi plemeniti zemljaci i čitaoci "Vesti", koji žele da pomognu porodici Petrović iz Banje Koviljače da svojoj ćerki Dariji saniraju poplavljenu sobu ili novčano pomognu nabavku neophodnih lekova, mogu stupiti u kontakt sa njima putem telefona na broj: +381 61 256 90 92 ili +381 15 818 936 i na adresu: Ulica Maršala Tita bb 15316 Banja Koviljača, Srbija i dogovoriti se o načinu dostave pomoći. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Darija je od rođenja imala zdravstvenih problema, koji su trajali do njene pete godine, da bi onda, naredne četiri bila zdrava bez ikakvih tegoba. Onda su od njene devete, počeli novi problemi: vrtoglavica, mučnine, povraćanja, jake glavobolje, obilna krvarenja. Stalno je kod lekara, a sve joj je lošije. Dijagnostifikovano joj je oštećenje centra za ravnotežu i epilepsija, ali nije utvrđeno koja vrsta. Boluje i od jedne vrste hemofilije sa svim faktorima ispod nule. Ima svakodnevne glavobolje, probleme sa vidom, ali i promene na štitnoj žlezdi. Po svemu sudeći, nešto nije u redu ni sa ždrelom i jednjakom, pa nam predstoje nova ispitivanja. Objašnjavam doktorima nove probleme i simptome, ali me uglavnom više ne slušaju. Za sedam dana dobije deset kilograma pa naglo smrša. U svoj toj nevolji dobro je da ona sve to stoički podnosi. Uvek je nasmejana i jednostavno je naučila da živi sa bolom - priča tužno majka Gorica, dok pokazuje gomilu dijagnoza i lekova.


Darijina iznenadna i obilna krvarenja iz nosa, desni, mogu se zaustaviti samo lekovima, koje uvek mora da ima, ali se do njih ne dolazi lako. Za zaustavljanje krvarenja pije lek "cyklokapron", koji Petrovići ovde ne mogu da nađu. Zato starija kćerka Angelina, koja radi u Beogradu, kada porodica sakupi novac povremeno odlazi u Beč da ga kupi, a gde jedna kutija od sto tableta košta 80 evra i traje mesec dana.

Nasmejana Darija želi da živi kao njeni vršnjaci

- Ova četvorogodišnja borba nas je finansijski potpuno iscrpela. Svaki odlazak u bolnicu košta, zatim i nabavka lekova, a dodatni problem je to što moram da pazim na njihov sastav, jer joj ne odgovaraju svi. Prodali smo šta smo imali i sada živimo od muževljeve penzije od 43.000 dinara (oko 375 evra), ali pošto smo podigli i kredit da bismo detetu obezbedili šta treba, primamo samo 20.000 dinara (oko 175 evra). Imamo samo auto, koji smo jedva popravili da bismo mogli Dariju da vozimo do bolnice, a kada će joj trebati lekarska pomoć, nikad se ne zna. Trebali smo nedavno da idemo u Beograd na pregled, ali nismo imali novca za put, pa smo kasnili nekoliko dana. Navikli smo da živimo skromno. Važno nam je samo da imamo za njene potrebe. Najgore je tek usledilo, pošto nas je nedavna poplava dotukla - kaže Gorica.


Voda im je poplavila dvorište, pomoćne objekte, kuću i kućerak Goričine teško pokretne majke, ali je kroz temelj ušla u Darijinu sobu, gde sada od vlage otpada malter. Problem je što bolesnoj devojčici treba gotovo sterilna sredina, a soba je sada memljiva. Petrovići nemaju od čega da srede kuću, a Darija trenutno boravi u jednoj prostoriji koja je koliko-toliko isušena.


- Tu noć kada je voda krenula, prvo smo sklonili Dariju, a onda sam samo gledala da spasem lekove. Nažalost, poplava je bila brža. Dok su drugi brinuli za kuće, tražila sam način da detetu nađem lekove. Na svu sreću naišla sam na Valentinu Petrović iz lozničkog Doma zdravlja, koja je shvatila naš problem i preko Fejsbuka pustila informaciju da Dariji trebaju lekovi. Hvala svim ljudima koji su zaista brzo reagovali. Trenutno smo mirni jedan period. Najpotrebnije je da Darija ode na neku kliniku u inostranstvu, kako bi specijalisti utvrdili tačno od čega nam dete boluje. Još ne znamo gde bi to moglo da bude, niti koliko košta. Hitnije je u ovom trenutku da saniramo bar njenu sobu, kako bi mogla u njoj da boravi bez bojazni po zdravlje i život - zaključila je Gorica.

Samo jednu želju ima

Darijin otac Dragiša, koji ima problema sa kičmom, kaže da njegova kćerka zbog zdravstvenih problema mnogo izostaje iz škole. Najčešće je u bolnici ili leži kod kuće, i mada se trudi, ne može da živi kao njeni vršnjaci. Uz širok osmeh, Darija kaže da voli da ide u školu i da ima veliku podršku drugova i drugarica iz razreda, kao i cele OŠ "Vera Blagojević".

 

Mnogo voli životinje, ima psa i mačka koji se odlično slažu, a stari kompjuter joj pravi probleme, jer sporo radi, a nema ni interneta. Drago joj je što ima dobrih ljudi koji su joj sada pomogli i najviše bi volela da doktori nađu od čega boluje i da može da se izleči i uživa u čarima života kako dolikuje njenim vršnjacima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recite nam gde i kako dalje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online