Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 03.11.2014.
08:04
K. M. - B. R. - Foto: Vesti A

Banijci, lepo vas je videti na delu

Još nam je u sećanju mesec jul kada je Udruženje Srba Banije održalo humanitarno veče za ljude u nevolji u zavičaju, za one kojima su katastrofalne poplave u trenutku odnele i živote i sve što su imali, a sav prihod je otišao na adrese nevoljnika u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zaslužni: Đorđe Čalić, Sanja Bingula, Branka Krčmarević, Branka Čalić, Zora Popović, Nada Terzić, Sanja Stanić, Ilija Dotlić i Živko Krčmarević
 

A, ovih dana su ovi isti plemeniti ljudi, koji su novi život započeli daleko od rodnog kraja, čak u Australiji, organizovali svoje već tradicionalno osmo Banijsko veče, opet posvećeno humanom cilju. Nisu čekali novu poplavu da bi donirali, volontirali, plakali ili zagrlili... I nisu dopustili da se sruše mostovi koji ih povezuju sa dalekim obalama nekadašnje otadžbine. Njihova dobrota je udomila, nahranila, obukla, izlečila i obnovila mnogo toga što je zla sudbina donela brojnim ugroženim porodicama.

Srećan put, Vlado

Organizatori humanitarne zabave dodelili su sa ovog skupa i prilog štićenicima "Vesti" u iznosu od 3.150 evra, čime su domaćini pokazali da njihova dobrota ne pita ni za ime ni za zavičaj. Srca Banijaca kucala su i za druge nevoljnike, što najbolje pokazuje prilog od 1.400 evra sedmogodišnjem Pančevcu Vladimiru Đorđeviću koji ide na dug put u Rusiju gde će biti podvrgnut operaciji ciste na mozgu. Po 400 evra izdvojeno je za porodicu Živković, Danijelu, Bojana i Nikolinu, troje siročića iz Čelinca u Republici Srpskoj, 29-godišnjeg Sašu Ilića, invalida bez ruku iz Ćuprije, porodicu Mirka Bogdanovića iz Topuskog čiji je petogodišnji sin Dario najmlađe dete u čijim grudima kuca tuđe srce, porodicu Šupić iz Gackog i njihovog sedmogodišnjeg sina Blagoja upravo operisanog u Beogradu gde su mu ugrađeni novi srčani zalisci. A, 12-godišnjoj odličnoj učenici Jovani Perić iz Kosovske Kamenice darovano je 150 evra. "Vesti" se zahvaljuju svim dobročiniteljima.

Tako su se i proteklog oktobra okupili u sali Srpskog kulturnog kluba Nikola Tesla u Davtonu, južno od Melburna i u prisustvu od oko 200 posetilaca, uz zvuke pesama i muzike zavičaja i domaće kuhinje, prisetili se starih vremena, ali i prikupili 7.800 AUD. Kao i svih prethodnih godina, zavičajno veče Banijaca pokazalo je ljubav prema drugome i svu njihovu veliku plemenitost, jer daleko od otadžbine ne zaboravljaju svoje ugrožene zemljake. Ovom zabavom svaki Banijac je poručio nevoljnicima - biću ti prijatelj. Prikupljeni novac upućen je posredstvom kompanije Beo-Export i stigao je već u Beograd u Redakciju "Vesti" odakle će biti uručen socijalno ugroženim zemljacima, bolesnoj deci i stalnim štićenicima Banijaca ali i Humanitarnog mosta našeg lista.


- Hvala svim posetiocima koji su ponovo došli na Banijsko veče i time, ne samo što su se lepo proveli, već su pomogli da obradujemo i usrećimo zemljake u starom kraju, te pomognemo ozdravljenju mnogih - kaže Živko Krčmarević iz Udruženja Srba sa Banije u Melburnu koji je aktivno učestvovao u pripremama ali i u obaveštavanju novinara o konačnom ishodu ove lepe akcije Banijaca koja je u potpunosti uspela.


Banijsko humanitarno veče se danima unapred pripremalo, radile su kompletne porodice bez predaha, organizatori ali i gosti ove godine imaju samo reči hvale za Đorđa i Branku Čalić, Paju i Sanju Stanić, Andreju i Dragana Dragišića, Gorana i Ljubicu Dragišić, Gorana i Sanju Bingula, Stevu i Nadu Terzić, Branku i Živka Krčmarevića, Gordanu Maksimović, Gorana Terzića, Aleksandru Đurović, Stegiće i mnoge druge požrtvovane članove. Njima ništa nije bilo teško, i uvek su imali i snage i vremena da se posvete drugima.

Zahvalnica

Gotovo da nema zemljaka u Australiji koji nije čuo za ime kompanije Beo-Export
iz Sidneja koja je bez ikakve provizije obavila transfer darovanog novca do Beograda i još darovala 150 AUD. Banijci iz Melburna se takođe zahvaljuju i bračnom paru Aleksandri i Saši Đuroviću na donaciji od 100 AUD, a reči zahvale upućene su i "Vestima" na medijskoj podršci svih ovih godina.

- Humanitarno veče Banijaca priređivalo se sa velikim zadovoljstvom i osmehom, kako za ugrožene zemljake tako i za štićenike Humanitarnog mosta. Takođe imamo grupu zemljaka koje redovno pomažemo i njima ćemo uputiti pomoć kao i svake godine - ističe Živko Krčmarević.


Banijci su odlučili da u ruke njihovih zemljaka iz zavičaja, nošeni vetrovima rata i teškom sudbinom a koji su se nastanili širom Srbije i Republike Srpske i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem dodele kao i uvek deo donacija. Tako će 2.000 evra biti podeljeno između šest njihovih štićenika.

Neumorni: Dušan Ilinković, Milan Stegić, Pajo Stanić, Stevo Terzić i Đorđe Čalić

Tradicija za ponos

Večeri Banijaca imaju dugogodišnju tradiciju i sada ne bez razloga mogu s ponosom da se zagledaju u prošlost. Od 2008. godine, zaključno sa ovogodišnjih 7.800 dolara, humanitarni bilans Banijaca je za aplauz - čak 60.000 dolara podeljenih sirotinji, bolesnima, nemoćnima i unesrećenima. Sigurni smo da će njihova plemenita tradicija biti nastavljena jer ovo je najlepši način da se neguje uspomena na zavičaj.

Po 400 evra darovali su 14-godišnjem Branislavu Stamboliji, nastanjenom u selu Lipar kod Kule, a rođenom sa teškom srčanom manom, zatim 21-godišnjoj Nikolini Bajić iz Banjaluke, oboleloj od dijabetesa, potom Dajani Vučenović, rodom iz Slunja, koja živi u okolini Šimanovca i Žarku Granuliću iz Bajmoka dok će dve najstarije žiteljke, bake Desa Šapić iz Obrenovca i baka Evica Borojević iz Velikog Gradaca kod Gline dobiti po 200 evra pomoći. Takođe, Banijci su ove godine dodali organizatorima humanitarne akcije u Bajmoku na severu Vojvodine donacije za kupovinu novogodišnjih paketića za oko 50 dece čiji su roditelji tamo došli u izbegličkoj koloni.


Narednih nedelja kada humanitarna pomoć posredstvom "Vesti" stignu do najugroženijih u otadžbini, to će biti zapravo i najveća nagrada za sve koji su pripremali Banijsko veče. O prispeću svoje donacije plemeniti Banijci moći će da pročitaju u narednim brojevima našeg lista. Ujedno će ovi dobri ljudi saznati koliko su pomogli sve one s kojima se život poigrao, ali i to šta su oni poručili svojim dobročiniteljima u znak zahvalnosti.
 

Jelo se i pilo: Biljana Jelić, Ivana...

Miris zavičaja

Za sve prisutne pripremljena je i bogata večera, koja nije mogla da prođe bez poznatog čorbanca, pečenja ali i specijalno pripremljenih palačinki. Bila je to još jedna prilika da se pohvale vešte ruke Banijki i recepti iz njihovih kuhinja. Veselje i druženje u klubu "Nikola Tesla" u Davtonu potrajalo je do kasno u noć, uz pesmu i muziku orkestra Drim tim.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online