Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Melemi iz Minhena, gaza iz Siona

Dvanaestogodišnjoj Semri Kurtanović iz Novog Pazara, jednoj od 12-oro "dece leptira" u Srbiji koja boluju od teške i neizlečive bulozne epidermolize, trpe strašne bolove i spavaju samo po nekoliko sati, stigle su još dve donacije, jedna iz Nemačke, koju joj je poslala naša stalna čitateljka Milena Fajfenbruk sa prijateljima iz Minhena, i druga iz Švajcarske, koju joj je lično uručio Omer Binjoš, Sandžaklija na privremenom radu u Sionu.

Dirljiv susret: Omer Binjoš sa Semrom i Enisom Kurtanović

Semrinu bolest karakteriše jaka osetljivost kože, a kod nekih bolesnika se otvaraju i rane. Koža je osetljiva na najmanji pritisak, trenje ili dodir, pa uvek dolazi do bolnih rana i opekotina.

Lečenje se za sada sprovodi samo negom kože koja se sastoji od temeljne higijene, previjanja rana i specijalne ishrane. Pošto leka od bulozne epidermolize nema, ključnu ulogu u ublažavanju Semrinih bolova ima specijalna gaza (mepileks-transfer), kojom je njena majka Enisa previja po nekoliko puta u toku dana i noći i koja se nabavlja samo u inostranstvu.

Zahvaljujući čitaocima "Vesti", koji su porodici Kurtanović u nekoliko navrata slali pakete ove skupe gaze, Semrine muke znatno su manje, devojčica se bolje oseća, duže spava, a vrlo često zna i da se nasmeje.

- Da nije bilo paketa sa gazom i novca koje su nam slali i donosili dobri ljudi iz cele Evrope, ne znam kako bi Semra izdržala u ranama i strašnim mukama - priča njena majka Enisa i naglašava da se mnogo obradovala donacijama iz Nemačke i Švajcarske.

Osmeh dobrim ljudima

Stigao paket: Obradovana devojčica

- Oduševljen sam istrajnošću i borbenošću Semrine majke Enise, a i hrabrošću ove devojčice koja se, uz sve rane koje nosi i bolove koje junački trpi, nekoliko puta i nasmejala. Puno me je obradovao njen osmeh, pamtiću ga dugo, uvek ćemo biti uz nju i trudićemo se da pomognemo ovoj porodici - obećao je humani Omer Binjoš iz Siona.

A bolesna devojčica je zagrlivši paket iz Minhena poslala osmeh svim dobrim ljudima.

- Od gospođe Milene Fajfenbruk iz Minhena dobila sam paket sa specijalnim melemima kojima ću pokušati da pomognem mojoj Semri pošto zvanična medicina, bar za sada, više ne može da joj pomogne. Nadam se da možda u alternativnim i prirodnim preparatima ima leka. Donatorka me je zvala telefonom, sve mi je objasnila i odmah ću, polako i oprezno, početi s primenom ovoga leka. Razgovor sa njom i reče ohrabrenja i podrške koje mi je uputila mnogo mi znače, dale su mi dodatnu energiju, jedva čekam prve efekte nove terapije - priča Enisa Kurtanović, požrtvovana Semrina majka, uz molbu da još jednom prenesemo najtoplije pozdrave zahvalnosti Mileni Fajfenbruk iz Minhena, inače rodom iz Šapca.

Dan nakon što im je uručen paket iz Minhena, na vrata kuće Semre Kurtanović stigla je još jedna radost. Nakon što je nedavno iz "Vesti" saznao za njihove nevolje, u akciju je odmah stupio Omer Binjoš, potpredsednik Udruženja Sandžaklija u švajcarskom gradu Sionu, koji je najpre sakupio novac za nekoliko paketa Semri potrebnih specijalnih gaza, zbog čega je išao i u Francusku, a potom se zaputio u Srbiju i u Novi Pazar da ova sredstva za negu i higijenu Semri i njenoj porodici lično uruči. Uz pakete sa gazom i puno namirnica, Binjoš je porodici Kurtanović ostavio još 200 evra.

- Nemam reči kojima bih se zahvalila Omeru Binjošu i našim zemljacima iz Švajcarske koji su nam poslali pakete sa skupim i preko potrebnim gazama i drugim sanitetskim materijalom. Dobili smo i namirnice koje će nam puno značiti ove jeseni, a i 200 evra koje ćemo potrošiti za Semrino lečenje. Hvala im do neba, dali su nam novu snagu i još jednom potvrdili da nismo sami. Boriću se za moju Semru dok god budem hodala, nadam se i da će medicina napredovati, još je mala i mlada, ko zna, možda se i za nju nađe nekakvog leka - ističe Semrina majka Enisa Kurtanović.

Kontakt adresa

Osim o bolesnoj Semri, majka Enisa zajedno sa nezaposlenim suprugom Farukom brine o maloletnim sinovima Semiru i Jonuzu i ostareloj svekrvi Saniji. Od države nemaju nikakvu pomoć jer još sistemski nije rešeno pitanje "dece leptira" o kojima još sami, kao u Semrinom slučaju, brinu njihovi siromašni roditelji.
Mnogi čitaoci su nam tražili adresu porodice Kurtanović. Svako ko želi da im pomogne može da im se javi na adresu: Enisa Kurtanović, Igmanska broj 2, Novi Pazar 36300, Srbija, a direktan kontakt možete da ostvarite putem fiksnog telefona: +381 20 312 343. I "Vesti" su vam kao i uvek na usluzi: +381 11 3193 771.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prvi put na bazen i sladoled
HUMANITARNI MOST Bravo, zemljaci iz Minhena!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online