Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 02.04.2016.
12:00
A. Krasojević - Vesti - Foto: Vesti A

Most ka drugom životu

Dana 26. maja 2011. godine srce 47-godišnjeg Aleksandra - Saše Šešlije iz Subotice je skoro prestalo da kuca, jer mu je virusna upala napala srce i oštetila srčani mišić koji je vremenom sve više slabio.

Zbog njih se vredi boriti: Supruga Milica, Aleksandar i sinovi Ognjen i Todor

Po svojoj prirodi uporan i predan poslu nije ni slutio da jedna banalna stvar poput nepreležane viroze, može da zada gotovo smrtonosan udarac.

- Dok je za mene to bila teško prihvatljiva realnost, doktori su upućivali na jedino moguće rešenje, transplantaciju srca. Od tog momenta moj život se sveo na veliku borbu - priča za "Vesti" naš sagovornik i dodaje:

- Početkom marta prošle godine moje srce je toliko oslabilo da sam umalo izgubio bitku. Zahvaljujući neverovatnom čoveku, dr Bojanu Bagiju i timu sa Odeljenja anestezije i reanimacije Opšte subotičke bolnice, spasen sam. Izvukli su me iz čeljusti smrti 21. marta 2015. godine, stabilizovali moje stanje, a potom sam hitno prebačen u Klinički centar Srbije, gde mi je tim stručnjaka, na čelu sa prof. dr Miljkom Ristićem i dr Emilijom Nestorović, ugradio mehaničku pumpu za srce - kaže Aleksandar.

Od tada se Aleksandar i mehanička pumpa, koja mu je privremeno produžila život i dala nadu da će pomoću nje doživeti transplantaciju, ne razdvajaju. Posle kraćeg odmora nakon ovog zahvata, Aleksandar se ponovo vratio na posao u istu bolnicu gde su ga već jednom oživljavali, i to kao jedan od najboljih stručnjaka medicinske informatike u Srbiji.

- Svaki dan mi kolege ponavljaju da smanjim svoje radne aktivnosti, da ne moram ni dolaziti na radno mesto, ali ja bez posla ne mogu da živim..., i kakav bi mi bio to dan kada ne bih bio od koristi ni sebi, a ni drugima. I verujete mi, dok radim zaboravljam da mi život visi o koncu, da možda neću dočekati taj dan kada će neko novo srce da zakuca u mojim grudima - kaže ovaj hrabri i vredni čovek, svestan da je u Srbiji zbog nedovoljnog broja donora ova mogućnost svedena na minimum. A njemu vreme sve brže ističe.

Rat nas je rasturio

Aleksandar Šešlija je rođen 16. aprila 1969. u Čantaviru, odakle je i njegova majka. Imao je, kako sam kaže, sreću da živi u nekim od najlepših gradova bivše SFRJ: Subotici, Novom Sadu, Sarajevu, Dubrovniku... "U ovom poslednjem nesrećnom ratu smo izgubili sve što su moji roditelji stvarali decenijama. U času izbijanja sukoba, nalazili smo se porodično u Sarajevu na takozvanoj ničijoj teritoriji, između srpskih i muslimanskih snaga. Jednog jutra došle su nam 'zelene beretke' na vrata i sve nas pokupili. Moj otac, majka, brat i ja, obreli smo se u sarajevskom Centralnom zatvoru, gde smo proveli sedam dana ne znajući ni zašto smo 'izdajnici' ni kako glasi optužnica. Po izlasku iz zatvora teško je bilo nastaviti s normalnim životom, 1993. se iz zaraćenog Sarajeva vraćamo u Suboticu gde smo svi, pa i ja, krenuli od nule da gradimo svoju budućnost. Završio sam fakultet, ostao u rodnom gradu, zaposlio se, napravio jednu od najboljih IT službi - medicinske informatike u Srbiji i tek što sam se skućio i osnovao porodicu, zadesila me je ova nevolja", priča čovek koji možda i ne sluti da je njegovo srce davno preživelo i ratni stres.

- Uspeo sam da dočekam prvi rođendan svog mlađeg sina Todora i ako Bog da, 21. aprila ovde godine bićemo opet zajedno na njegov drugi rođendan. I ne mogu vam opisati koliko sam bio srećan i koliko ću tek da budem srećan tog datuma. Želja mi je da budem uz svoju porodicu, suprugu Milicu, i sinove Ognjena i Todora još dugo, dugo. Da bih bio uz svoju porodicu, i da bih bio od koristi svojoj zemlji, svome gradu, svom narodu, neophodna je transplantacija srca na AKH klinici u Beču. Za taj poduhvat nam je potrebno 120.000 evra. S obzirom na to da moja porodica i ja nismo u mogućnosti da obezbedimo ovaj novac, odlučili smo se da putem humanitarnih akcija prikupimo sredstva i tako napravimo korak dalje u ovoj bespoštednoj borbi za život - objašnjava svoju muku Aleksandar, na čiji apel su se već odazvali njegovi sugrađani iz Subotice, Beograda, Kragujevca i donirali mu do sada 25.200 evra.

Kontakt adresa

Za sve naše čitaoce koji žele i mogu da upute pomoć, donosimo adresu porodice Šešlija: Lastina ulica broj 34, Subotica 24.000, Srbija. Direktan kontakt sa Aleksandrom Šešlijom možete da ostvarite i putem njegovog mobilnog telefona: +381 65 915 5050. Kao i uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771.
Hvala, unapred!

- Ova već iskazana humanost je razlog više što želim da i uz vašu pomoć dobijem ovu bitku, da budem uz svoju porodicu, jer sam im i te kako potreban - poručio je Aleksandar Šešlija svim našim čitaocima i ljudima dobre volje, a mi u ime Humanitarnog mosta "Vesti" molimo naše donatore da pomognu i ovom čoveku koji očito još nije završio svoj zadatak na ovom svetu.

Računi za pomoć

Devizni račun: DEUTDEFF
Deutsche Bank ag Frankfurt am Main, Germandy.
SWFT: DBDBRSBG
Banca Intesa ad Beograd, Milentija Popovića 7b,
11070 Novi Beograd, Republic of Serbia
IBAN: RS35160133020002489720
Aleksandar Šešlija,
Lastina 34, 24000 Subotica, R. Srbija

Dinarski račun
160-5810200030834-64
Aleksandar Šešlija, Banka Intesa

PayPal
gosasha@gmail.com

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online