Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Prve cipele u životu najdraži poklon

Sirotinji, bolesnima, starima i ostavljenima ne treba mnogo toga da se do suza obraduju, o čemu govori i poklon koji je od novca i po želji Ane iz Kanbere u Australiji kupljen starici Živki Popović (85) iz podkopaoničkog sela Tmava kod Kuršumlije.

Z. Marjanović
Živka Popović

Reč je o običnim kožnim cipelama, možda malo boljim, koje su reporteri "Vesti" u Anino ime uručili starici i ne shvatajući koliko će joj taj poklon doneti radosti. Slično je bilo kada su pred zimu prošle godine Živki kupljeni gumeni opanci i gumene tople čizme da joj, kako je tada napisala Ana u propratnom pismu, u toku hladnih zimskih dana bude toplo, ali sada je radost bila još veća.

Da se pohvali komšinicama

- Čuvaću cipele ovako, u kutiji, jer ne želim da ih na brzinu potrošim po ovim našim seoskim sokacima. Više su zato da se konačno i ja pohvalim komšinicama. Na kraju, pošteno da kažem, čuvam ih i za dan kada ću se preseliti tamo gde su moji najmiliji, i to u pravim cipelama. Ako ih nisam imala u ovom životu, makar da se u njima šetam nebeskim livadama jer sam to, prema mukama koje sam preživela, i zaslužila - kroz suze govori starica Živka.

Dobrotvorka iz daleke Australije je, podsećanja radi, baki Živki poslala 250 dolara, od čega su joj i kupljene kožne cipele, a ostatak novca joj je uručen kako bi imala za lekove i da joj se u nedrima nađe za ne daj bože.

- Kada sam bila dete za stokom sam, kao i sva druga deca, išla bosa sve dok ne padne sneg. Posle, u devojaštvu, šta ćeš, bila sirotinja, nosila sam štavljene opanke i to samo kada sam negde išla i izuvala sam ih uvek kada pada kiša da se ne raspadnu. Potom su se pojavili gumeni opanci i drugu obuću nisam imala. A, da sam sanjala, posebno kada sam bila devojka, da imam lepe cipele, stvarno jesam. Ipak, vazda sam živela u nemaštini i za cipele nikada nije bilo para. Uvek sam želela da imam cipele, ali u mladosti roditeljima to nisam smela ni da pomenem, a posle nisam imala od čega da ih kupim. Druge devojke su se nekako snalazile, a ja nikako, te mi je do dana današnjeg ostao san da obujem neke lepe cipele. Zato mi je ovo najlepši poklon u životu, jer mi se san ostvario tek sada i to zahvaljujući Ani koja kao da je znala kolika je moja želja bila celog života da imam ovako lepe cipele - priseća se baka Živka svog mukotrpnog života obeleženog nemaštinom, mukom i snovima.

Starica Živka Popović nije probala cipele da proveri da li joj broj odgovara jer je, kaže, odoka procenila da su joj taman. Po njenim rečima može se reći i da ih neće previše nositi, da ih ne istroši. Isto tako, po ko zna koji put ponavljajući zahvalnost Ani iz Kanbere, kojoj želi puno zdravlja i uspeha u svemu što radi, ali i srećne vaskršnje praznike.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Godine učinile svoje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online