Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zasijala sijalica posle šest godina

Neopisiva radost proteklih dana obasjala je trošni dom nepokretne majke Nade (71), ćerke Marine (50) i unuke Nataše (24) Antić u Sobini, naselju u jugozapadnom delu Vranja. Zasluga za to pripala je našim redovnim donatorima sa dalekog kontinenta, jer su za ove nesrećne žene poslali vrednu pomoć.

D. Đorđević
Stigao novi smederavac: Nataša i Marina Antić

Tačnije, 1.500 dolara od anonimne familije iz Sidneja, 350 dolara od Miloša iz Sidneja i 100 dolara od "Prijateljice" iz Australije, tačnije ukupno 157.360 dinara računajući u domaćoj valuti.

Tim novcem pokrenuli su nadu da i za njih ima života, nakon što su sa 80 evra mesečnog prihoda živele bolesne, bez struje, vode, sa jednim obrokom dnevno, u dotrajaloj porodičnoj kućici.

- Hvala svima, Bog im zdravlja i sreću dao, ovo kao da sanjamo! Ko ti sve nije bio, obećavao, i ništa. Tugo, ne možemo da verujemo, san li je, šta je?! - poskakuje od radosti Marina.

Novi prilog iz Melburna

Dok smo pisali ove redove, u međuvremenu, s druge strane sveta, još neko je mislio na sirote Antiće. Reč je o plemenitoj Ranki iz Melburna, koja im je uputila podršku u vidu novčanog dara od 150 dolara. I od ovog priloga pristiglog posredstvom naše sidnejske Redakcije, tokom narednih dana biće obezbeđeno ono što im bude bilo najneophodnije. Naravno, sve to ćemo verno zabeležiti slikom i rečju, kako bi njihova dobročiniteljka bar na taj način mogla sa njima da podeli radost.

Nakon dogovora i sagledavanja situacije, reporteri "Vesti" su prvo rešili problem struje i ponovo je nakon šest godina zasvetlela sijalica u domu, skuvana kafa za bolesnu, nepokretnu staricu Nadu. Plaćen je dug od 38.300 dinara, tužba za isključenje 5.700 i 20.000 uplaćeni unapred da bi imali neku sigurnost. Dakle, ukupno 64.000 dinara. Nakon toga, kupljen je frižider i šporet na drva i četiri kubika drva za ogrev. Frižider je ubrzo popunjen hranom, a tu su pored raznih konzervi, kekseva, grickalica i sredstva za higijenu, sapuni, tečnost za sudove, prašak za pranje.

Kupljena su i dva džaka belog brašna, što je posebno obradovalo Antiće.


- Uh, kad sad umesimo vruć, beo hleb, od čistog brašna, milina božja, još da imamo i sto drveni! - rekla je Marina, a i ta želja je ispunjena, jer je kupljen drveni sto na rasklapanje.

D. Đorđević
Imaće i za lekove: Nada Antić

Svaki dinar veliki

Antići žive u staroj, dotrajaloj kućici, koja ne čudesan način odoleva vremenu. Sagrađenu od kamena, pečene i nepečene cigle, krpljene blokovima, s vratima i prozorima koji se ne zatvaraju. Marina je radila u Jumku, u pogonu predionice devet godina, a onda je firma propala i ostala na ulici. Nataša nema oca, a jedva je završila specijalnu školu. Starica Nada je nepokretna, noge su joj oduzete i leži u krevetu. Zahvaljući pisanju "Vesti", javljaju se ljudi željni da odećom pomognu Antiće. Njima svakako mnogo toga treba. Nataša bi televizor, da ima kakvu-takvu zanimaciju. Sada imaju struju, pa su želje drugačije. Trebaće im još po nešto od pokućstva, ali su prezadovoljne. Dolazak struje je novi život za njih mogu da koriste vodu sa bunara u dvorištu od rođaka. Polako njihov život se menja na bolje. U socijalnom im sređuju da izvade lične karte, pa će dobiti mesečnu stalnu pomoć od 50 evra. Sa penzijom bake Nade imaće ukupno 130 evra mesečno. Malo je, ali za njih je svaki dinar veliki.

Ono što nas je sve zateklo bila je njihova molba da im kupimo najosnovnije posuđe za kuću: kašike, viljuške, noževe, šerpu, tepsiju, tanjire, džezvu za kafu, šolje, čaše.

- Nemamo ništa, nije nam ni trebalo. Čime da se založimo, kojim jelom, šta da kusamo, šta da bodemo viljuškom, za nas je bio hleb dnevno i nešto "suvog" premija. Sad ćemo, valjda, da osetimo malo od života. Onog lepog, pravog ljudskog - ističe presrećna Marina.

Kupljeno im je sve od pokućstva, sada su pravo domaćinstvo. Bolesna starica Nada, nepokretna, leži u krevetu i stalno je pod lekovima.

- Dobri ljudi, da li će biti za lekove, bez njih ne mogu, bez hleba i nekako! Nisam dobra, ali živa u grob ne mogu. Od sudbine ne može da se pobegne. Sad će moći Marina da mi skuva čaj i stavi malo keksa, koliko da se vratim u život - kaže kroz suze izmučena, od tegobnog života, starica.
Ispunjena je želja i starice Nade, ostavljeno im je oko 11.600 dinara da imaju za lekove.-

Pokrenulo se nabolje, valjda će tako biti u buduće. Još jednom hvala svima koji su nam pomogli i doneli nadu da je nećemo skončati u mraku, gladne i zaboravljene od svih - pozdravlja sve na rastanku Marina.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online