Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.12.2018.
15:00
D. Timarac A

Melem za dušu u olujnoj noći

Divno veče poezije održano je minulog vikenda u sali crkve Sveti knez Lazar u Aleksandriji. Stihove je govorila glumica Dijana Jovičić uz pratnju muzičara i solista iz ansambla Lazarikona. Nadahnutim rečima o značaju poezije za ljudsku dušu, za narod i njegov opstanak, kao i za jezik i njegovo očuvanje, besedio je prota Miodrag Perić, otvarajući ovo veče koje je ispunilo duše okupljenih, koji su došli da se u ovim danima Božićnog posta okrepe duhovnim uzdizanjem. Pomenuo je otac Perić i velikog nemačkog pisca Getea, koji je slušajući srpsku poeziju poželeo da nauči srpski jezik da bi je bolje razumeo i uspeo je u tome. Velike zasluge za promicanje srpskog pesništva u Nemačkoj imali su i profesor Fridrih Šiler i Jakob Grim, istakao je Perić.

D. Timarac
Lazarikon: Boža Kanić, Maja Gligorić, Dragana Milanović, Alenka Ognjenović i Čarna Joković

Kad su se začuli zvuci klavira i flaute na sceni se pojavila Dijana Jovičić i započela čaroliju pesmom Mike Antića "Plava zvezda", a zatim je govorila pesmu Desanke Maksimovic - "Svejedno mi je". Nakon aplauza publike Dijana se povukla sa scene, a Alenka Ognjenović, Čarna Jokovic, Maja Gligorić i Boža Kanić, predvođeni Draganom Milanović, izveli su pesmu "Gde si bilo jare moje".

Kad se vratila na scenu, Dijana Jovičić je recitovala "Uzalud je budim" Branka Miljkovića i "Čekaj me" Konstantina Simonova, unoseći dušu i svoje emocije, pa je izmamila i poneki uzdah iz publike. "Lament nad Beogradom" Miloša Crnjanskog i "Ponoć" Đure Jakšića bile su sledeće pesme koje je glumica govorila na bravurozan način.

"Nebeska liturgija" vladike Nikolaja Velimirovića bio je pun pogodak kako u odabiru tako i u izvođenju, kao i stihovi i pesma grupe Galija - "Pravoslavlje", koje su zajedno izveli glumica i sjajni ansambl Lazarikon, koji su sidnejskoj publici olujne subotnje večeri bili pravi melem za dušu.

- Nekada se poezija više cenila i trebalo bi da tako bude opet. Pogotovo jer je naša poezija na glasu i u svetu. Ali, dogodili su nam se i ratovi, a tada topovi govore, a muze ćute. Nadam se da su ta teška vremena sada iza nas i zbog toga se trudim da uzdignemo ono što imamo, a to je ljudska duša u našem narodu. Da ima sve više ljudi koji vole i cene poeziju, videli smo i večeras. Iako je napolju olujno nevreme, odazvao se zapažen broj posetilaca, a po njihovim reakcijama i čestitkama, stekla sam utisak da su zaista oduševljeni - rekla je Dijana Jovičić.

D. Timarac
Nadahnuta i publika: Uprkos nevremenu, mnogi su došli da slušaju poeziju

Na našu konstataciju da je malo glumaca koji govore poeziju, Dijana je nabrojala nekoliko kolega.

- Zaista nas je malo, tu su Ivan Bosiljčić, Ivana Žigon i možda još poneko. Rade Šerbedžija je to divno radio i bio mi je na neki način inspiracija, ali on sada više peva nego što govori poeziju - dodala je Dijana Jovičić.

Spontana saradnja Dijane i Lazarikona

Jedan od aktera divne subotnje večeri u Lazarici bila je vokalna solistkinja Alenka Ognjenović, koja je objasnila kako je došlo do savršenog spoja poezije i muzike.
- Do naše saradnje je došlo spontano. Lazarikon je pre nekoliko godina pozvao Dijanu da nam bude voditelj na koncertu koji smo imali u sali Italijanskog foruma u Lajkardu. Ona je to prihvatila i tako smo počeli da sarađujemo. Ima predloga da gostujemo i u drugim gradovima Australije, ima i kontakata, ali je to teško dogovoriti i uskladiti vremena jer Lazarikon je mnogobrojan. Ima nas dvanaest i prilično je teško organizovati, ali ne i nemoguće - rekla je Alenka Ognjenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online