Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2019.
11:00
K. Marković - Vesti A

Obeležene dve slave

Parohijani srpske crkve Svetog arhiđakona Stefana u melburnškom Kizborou u nedelju su prisustvovali liturgiji povodom dva verska praznika - Svetog Vasilija Ostroškog, koji je ujedno krsna slava i zaštinik njihove folklorne grupe "Šumadija", te praznika Žene mironosice po kome je njihovo Kolo srpskih sestara dobilo i svoje ime.

K. Marković
 

Svečani obred u prepunom hramu služili su sveštenici Milorad Lončar i Dejan Milošević, nakon čega je obavljeno i tradicionalno lomljenje slavskog kolača. Službu je uveličao i crkveni hor Kornelije Stanković.

Ovogodišnja domaćica slave Kola srpskih sestara Žene mironosice bila je Željka Stanković, a kumovi slave kod folklorne grupe bili su parohijani Gordana i Risto Jovanović sa svoje četvoro dece: Mihajlom, Jovanom, Anom i Jelenom.

Svečanosti su prisutvovali i predstavnici Crkve sveti Sava iz Grinzboroa i uprava Srpskog sportskog centra iz Kizboroa. Za domaćine slave Kola srpskih sestara za iduću godinu prihvatila se Slavica Dragičević sa porodicom, a za folklornu grupu Šumadija deca Milan, Maja i Milica Stanković.
-Neka proslave ove slave na ovako svečan način, Svetog Vasilija Ostroškog da nas sve pomogne da radimo još vrednije i da se slava ove parohije prenosi preko naših najmlađih po ovom kontinetu i šire. Neka da Bog da srećno dočekamo i iduću slavu, molitvama Žena mironosica i Vasilija Ostroškog. Neka je srećna slava - poručio je između ostalog prota Miodrag Lončar.

Nakon slavskog ručka folkloraši Šumadije su izveli prigodan kulturno-umetnički program u kome su nastupali svi njihovi ansambli.

Pohvale mališanima

Prisutne je pozdravila i Željka Milutinović-Stanković, koja je pohvalila napore mališana folklorne grupe "Šumadija", koji se trude da na najbolji način predstavljaju parohiju, ali i da neguju lepe običaje iz otadžbine. Takođe je svim majkama čestitala praznik Dan majki, koji se u nedelju obležavao širom Australije.

Otac Miodrag ide u penziju

Tokom svečanosti vernici su obavešteni da se prota Miodrag Lončar priprema za skori odlazak u zasluženu penziju.
Tim povodom će 23. juna u Kizborou biti održana svečanost primopredaje dužnosti novom sveštaniku koji će doći iz otadžbine. Svetu arhijerjsku liturgiju služiće episkop Siluan, a istog dana đaci srpske škole "Vuk Stefanović Karadžić" prigodnom priredbom obležiće i veliki srpski praznik Vidovdan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online