Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.10.2018.
00:51
Z. Mirković - Vesti A

Srpski duh Kosmeta doneli u Beč

Tribina odbora SPKD Prosvjeta u Austriji pod imenom Susreti i razgovori, koja se održava jednom mesečno još od 2011. godine, proteklog vikenda bila je u znaku Kosova i Metohije. Gosti Prosvjete bili su pisci sa juga Srbije, Kosova i Metohije Lela Marković iz Prizrena, Dragiša Bojović iz Banja, Dragomir Kostić iz Prištine i Milorad Ilić iz Novog Sela.

Z. Mirković
Bol i prkos: Gosti i domaćini

Pesnike i prisutne je u ime hrama Svetog Save, u kome je održano zajedničko veče, pozdravio sveštenik Miljan Antić, a program je vodio Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Beču, koji je zahvalio gostima što su prihvatili poziv i prevalili veliki put da Srbima u Beču svojom poezijom donesu drevne srpske reči i ožive srpski duh Kosmeta.

Susret bečke publike sa kosmetskim pesnicima bio je po mnogo čemu poseban. Bila je to lepa privilegija za sve prisutne u kojoj se uživalo u toplim i jakim stihovima, ali i iz prve ruke moglo čuti o teškom životu srpskog naroda u južnoj pokrajini. Pesnici su se svojim stihovima još jednom obratili našim ljudima, posle liturgije u hramu Sv. Save.

Z. Mirković
Publika pozdravila poeziju punu emocija

"Susreti i razgovori" pokazali su veliku bliskost naših ljudi iz Beča sa sunarodnicima sa Kosova i Metohije. Razgovori koji su spontano usledili posle književnog programa bili su vrlo intenzivni i puni emocija. Posebno pažljivo su slušane reči kosmetskih pesnika o životu pod privremenom okupacijom i u izgnanstvu, zajednički traženi odgovori na pitanja od kojih je na neka bilo teško odgovoriti.

- Ne znam da li su nas više dirnuli topli stihovi Lele Marković o Prizrenu, emotivna poema Milorada Ilića o prognanom dečaku sa Kosmeta, elegija Dragiše Bojovića ili kratka i bolna pesma Dragomira Kostića, ali, iako su svi oni pesnici različitih stilova i poetika, povezuje ih duboka žalost za okupiranim zavičajem i velika nada u povratak u taj zavičaj - rekao je na kraju programa Mijalković.

Z. Mirković
Potresni stihovi: Pesnici s Kosmeta i Mijalković (u sredini)

On je obećao da će Prosvjeta sve učiniti da se Srbi iz Beča ponovo sretnu sa pesnicima juga Srbije, sledeći put upravo tamo, na Kosovu i Metohiji.

Dogodine u Prizrenu

- Zahvaljujući velikom gostoprimstvu sveštenstva crkve Sv. Sava u Beču, a posebno zahvaljujući angažovanju, bratskom i prijateljskom prijemu Srđana Mijalkovića i Prosvjete, nas četvoro s Kosova i Metohije imali smo priliku i zadovoljstvo da sa braćom i sestrama u dijaspori provedemo zajedničke trenutke, deleći bol, prkos, nacionalno i versko osećanje, u razgovoru i doživljaju poezije o našoj svetoj zemlji. Zahvaljujemo parohijanima koji su se odazvali, divnoj Zorici Mijalković na gostoprimstvu i ostalim sunarodnicima koje smo tokom boravka imali priliku da sretnemo. Samo možemo da poželimo da im uzvratimo sve dobro koje su nam podarili i ponadamo se da ćemo svi dogodine biti u Prizrenu - zahvalila je Lela Marković u ime pesnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online