Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.01.2019.
22:15
O. Đoković - Vesti A

Izvor radosti u Izvoru

Svakom verniku je crkva draga kuća, a članovima SKD Izvor iz Pariza Crkva Sv. Save je "kuća na kvadrat". U hramu im je sedište, tu obavljaju probe, sveštenstvo ih blagosilja, ako se slavi - slave u svečanoj sali pri hramu Sv. Save. Naravno, tradicionalni su i dočeci pravoslavne Nove godine, a ovaj put se okupilo 110 veseljaka.

O. Đoković
Tradicija: Doček u svečanoj sali pri hramu

- Nije loše, je li? - primećuje Dalibor Ignjatović, predsednik ovog uzornog kolektiva mladih.
Za doček je sala na vreme dekorisana, bilo je svetlucavih raznobojnih staniola, crvenih balona, prskalica, zvezdica, a u aranžiranju stolova i kasnije trpeze, članicama Izvora pomogli su roditelji. Te folklorašice, devojke lepotice, sve do dva sata posle noći nisu predahnule, svakojakim đakonijama "kitile" su tanjire, a posle ih, u kuhinji doterale da blistaju.

Kako su se naradile devojke, tako su i mladići. A što se doteralo deset konobara! Delije iz Izvora. Bele košulje, crvene leptir-mašne i hozn-tregeri, uz obaveznu ljubaznost i osmeh. Upitasmo ih čemu zahvaljuju ubrzani rad nogu od stola do stola, od gosta do gosta, a oni uglas odgovoriše:

- "Moravcu!" Jer u tom kolu noga nogu ne dostiže i zemlju ne dotiče.

Osim kola bilo je i hora. Uz Rakija bend se majstorski pesmom prošetalo po matici, da se ne zaboravi odakle su nam koreni.

Ruke uvis! Tako su se slavljenici radovali. Cupkali i podvriskivali, uz napomenu, sve pristojno, jer su tu i prote Nikola i Slaviša, otac Justin i đakon Igor, koji su se, takođe, uhvatili u kolo, vodeći računa da ni u čemu ne preteraju.

Bilo je lepo posmatrati i čelnice Kola srpskih sestara. E, koliko su se naradile za Badnji dan i Božić, kada su brinule o 5.000 vernika, što znači da su u potpunosti zaradile ovaj opuštajući doček, opustile se, pa se kroz pesmu i igru vratile u dane devojaštva.

Svi prisutni su za najdražeg slavljenika izglasali Dragana Jakovljevića, počasnog predsednika SKD Izvor, kod njega je uvek sve iz senke i potiho, a korist velika.

O. Đoković
Konobari kao iz žurnala: Goste je služio i predsednik Ignjatović (drugi zdesna)

U ponoć su stigli šampanjac i torta da se zaslade prvi minuti Nove godine po starom kalendaru.

Sve čisto ostavili

- Zadovoljan sam načinom na koji smo ispratili staru i ušli u novu godinu. Gosti su nam uvek dobri, a atmosfera dostojanstvena. Među nama je bilo i dečice, naše pčelice, kao i poneki roditelj, baka ili deka. Posle finiša smo sve sredili i čisto ostavili. Blago našem sveštenstvu sa nama - malo se i našalio predsednik Ignjatović.

Ubediti sebe da si mlad

Po tradiciji, uz SKD Izvor pravoslavnu Novu godinu dočekuju i članovi Svesrpske zajednice Francuske na čelu sa predsednicom Stanom Bilbijom. Celu njenu družinu, a kolovođa je Sloba Janković Šumadinac, najslikovitije je opisati sa "vatra živa". Svi su sredovečni, pa bi poučno da obelodane gde i kako prikupe toliko vragolaste snage i energije.

- Treba samo sebe ubediti da si mlad. Eto, mi već sada znamo da ćemo živeti stotinu godina - putokaz je nestašnog Slobe Šumadinca.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online