Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.08.2018.
18:10
N. Popović - Vesti A

Srpske škole širom Hesena!

Roditelje i njihovu decu, polaznike Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu obradovali smo u junu dobrom vešću da će od ove školske godine (2018/2019), umesto jednog - na području ove nemačke pokrajine - srpski jezik, pod ingerencijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predavati četvoro nastavnika.

Z. Vicelarervić
Dolaze tri nove nastavnice: Druženje polaznika srpske i makedonske dopunske škole u Frankfurtu

Nova lepa vest je da je plan da se pored Frankfurta srpske škole "rašire" po celoj pokrajni Hesen. Već sada je više nego izvesno da će se nastava održavati u Darmštatu, Langenu, Ofenbahu (u više škola nego do sada) Noj Izenburgu... Planira se i otvaranje odeljenja na severu Hesena, u gradu Kaselu, a izučavanjem maternjeg jezika biće obuhvaćena i naša deca koja žive u Majncu, mada se on nalazi u drugoj pokrajini (Rajnland Falc) i moći će da je posećuju u susednom Vizbadenu.

Lepe vesti za naš list potvrdio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, koji je unapređenje izučavanja maternjeg jezika dece naših zemljaka uvrstio u prioritete svoga rada od kada je, pre oko godinu dana, preuzeo dužnost u metropoli na Majni.

Učionice u više škola

- Primera rad, na području grada Frankfurta do sada smo dopunsku školu imali jednom nedeljno samo u školi Centgrafenšule u naselju Zekbah, a sada smo podneli zahtev, (ako bude dovoljno đaka) da nam se odobre učinioce u sedam škola u gradu na Majni. Time ćemo sigurno olakšati roditeljima, jer će moći da za svoju decu odaberu najbližu školu po mestu stanovanja, ili će se ona čak i održavati u onoj gde njihovo dete već pohađa redovnu Nemačku - kaže konzul Radovanović.

- Tačno je, dobili smo bitku za ćirilicu! Mogu da obavestim sve zainteresovane roditelje da će deci, osim nastavnika Vladimira Živanova, koji je ovde već nekoliko godina, predavati i njegove koleginice Sonja Zrnić, Tatjana Milanović i Biljana Bukinac - kaže za "Vesti" Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

On zahvaljuje na podršci Ministarstvu prosvete i ministru Mladenu Šarčeviću, koji su pokazali veliko razumevanje i na pravi način reagovali na zahteve dijaspore za unapređenje dopunskih škola u ovom delu Nemačke.

Koordinator u Frankfurtu

- Biljana Bukinac neće biti samo predavač, pa će preuzeti i dužnost kooordinatora dopunskih škola na teritoriji cele Nemačke - navodi konzul Radovanović

Ove je godine redovna škola u nemačkim školama u Hesenu počela veoma rano, već 6. avgusta, "ali nas to ne obavezuje ni na koji način", ističe konzul Radovanović.

- Dopunska nastava na srpskom će početi kad budemo za to spremni i to na mnogo više mesta nego do sada. Obaveštenja sa rasporedom časova još nisu upućeni na adrese roditelja i klubova niti će taj posao biti moguće uraditi sve dok svih četvoro nastavnika ne stigne u Frankfurt. Predstoji nam posao da za nove nastavnice obezbedimo radne dozvole i odobrenja Ministarstva prosvete pokrajine Hesen. Sva ta procedura nam je već poznata, imamo sa njima dobru saradnju, jer smo to već prošli sa kolegom Živanovim. Ali, ipak iziskuje truda i vremena tako da sam siguran da školska godina na srpskom jeziku neće započeti pre kraja septembra - navodi konzul Branko Radovanović.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online