Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
18:10
Ž. Marković - Vesti A

Praznik za dušu

Srpski kulturni centar iz Vila je treći put organizovao kulturno-umetnički festival Zlatni septembar, na kome se predstavilo više od 100 učesnika i izvođača. U celodnevnom programu, koji je vodila Violeta Aleksić i u kome je bilo sadržaja za sve generacije i ukuse, nastupili su KUD Ostrog, jedna od sekcija SKC iz Vila, učenici nekoliko srpskih dopunskih škola koje je predstavila učiteljica Marija Gaćinović, članovi Udruženje srpskih pisaca Švajcarske.

ERDBOB MIKI
Domaćini festivala: KUD Ostrog iz Vila

Svoje minute za predstavljanje dobili su i muzički talenti kao što je trinaestogodišnja Milica Kostadinović, ali i već afirmisani umetnici poput soprana Danijele Bjelice, etno izvođača, Božice Bobe Nedeljković, Dejana Zorića akustičara.

Publiku su oduševili i Darko Pavlović, virtuoz na harmonici, kao i Zoran Pavlović, mag na violini.

Za smeh su bili zaduženi satiričar i član Radio Kruga- Erdbob Miki i Dragan Marinković Marinko, glumac Kruševačkog pozorišta koji je igrao i pevao u predstavi "Kako je Nikola dobio brata", rađenoj po tekstu Irine Tiodorović.

- Bio je ovo zaista dan zlatom obojen i jedinstven praznik za oči i dušu naših zemljaka koji su u Vil došli iz više gradova u Švajcarskoj. Želim da zahvalim svim učesnicima, gostima, prijateljima i sponzorima koji su podržali naš rad i borbu za očuvanje kultura i tradicije. Posebno zahvaljujem našim članovima koji su danas vredno radili i Dragani Zimonjić, sekretaru SKC Vil koja je i ovaj put uložila najviše truda u organizaciji festivala Zlatni septembar - izjavio je Dragan Vasiljević, predsednik SKC Vil.

Vasiljević zahvaljuje na medijskoj podršci "Vestima", Radio Krugu, BN televiziji i Radio Beogradu.
- Veoma je značajno što nas mediji podržavaju u borbi za očuvanje tradicije, običaja i kulture srpskog naroda u rasejanju - ističe Vasiljević.

Članovi Srpskog kulturnog centra u Vilu navode da je i ovaj treći festival koji su organizovali još jedan dokaz da ostaju posvećeni prenošenju naše tradicije na generacije mladih koji se rađaju i odrastaju u dijaspori, ali i predstavljanju naše kulture i umetnosti domaćinima Švajcarcima.

ERDBOB MIKI
Recitacijama raznežili publiku: Đaci iz istočne Švajcarske

Pomoć iz Beograda

Ovogodišnji festival je realizovan uz finansijsku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odnosno Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Raduju nas brojna deca

- Bila je ovo veoma organizovana i dobro posećena kulturna manifestacija. Nas osmoro članova Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj smo nastupali u dva bloka. Drago nam je što imamo dobru saradnju sa Srpskim kulturnim centrom iz Vila i što imamo priliku da nastupamo na njihovoj priredbi. Drago mi je što je bilo mnogo predškolske dece i što su nastupali učenici Srpske dopunske škole. Bila je to raznolika priredba s mnogo izvođača - zadovoljan je Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

Mislili i na Dušana

Na festivalu je prikupljana i pomoć za malog Dušana Todorovića koji je trenutno na lečenju u Barseloni.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Sabor spaja zemljake
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online