Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

RAKITA

Boro Rakita iz Zrenjanina, gde je i rođen, pita etnologe "Vesti" odakle potiču i od kada se njegovi preci zovu Rakita. Kaže da su se otac i majka doselili u Zrenjanin 1957. iz sela Babići, opština Šipovo. Krsna slava im je Sv. Jovan, Krstitelj i Preteča, 20. januara.

Postoje dve različite verzije o nastanku prezimena Rakitić/Raketić, za koje smatramo da je proizvoljno preinačena verzija docnije skraćenog prezimena Rakita, dobijenog prema ženskom imenu tog oblika.


Prva kaže da su Raketići doseljenici u Drobnjak iz Banjana, od šire srodničke grupe porodica - Dobrilović. Oni su se ranije prezivali Vladojević i potiču iz plemena Banjani. Prezime je nastalo u 18. veku i to poslednjih decenija, kada je ova porodica spala na samo jednu kuću, nekog Trifka Vladojevića. U sukobima sa uskocima (1795) Trifko je ubijen.

Ostanu mu dva sina: Živko i Jovan sa majkom Rakitom i po njoj se prozovu Raketići. (Ispitivač ne objašnjava kako se pojavilo ovo "e" umesto "i"!) Slave Jovanjdan (zimski), a ranije su prisluživali i Spasovdan. I danas žive u Dobrim Selima, a krajem 19. veka dve kuće se odsele u Nikšić, gde bi trebalo da ih i još ima.


Prema drugoj verziji, Raketići/Rakitići su poreklom iz Pive, odakle su se naselili u Drobnjak u Dobra Sela. Prvobitna slava im je bila Jovanjdan, a onda i drobnjačka - Đurđevdan koja je, kao plemenska, samo pridodata. Postoji još jedna mogućnost, a to je da su ime dobili po Rakitnom Polju u nekadašnjem ljubuškom kotaru, opisanom u "Hercegovini" J. Dedijera.

U njemu, naime, postoje četiri sela, ali ni u jednom, među porodicama, nema Rakita. Sama reč rakita označava biljku, vrstu vrbe. Zatim, ona je, kako smo naveli, i žensko ime, a u narodnoj epskoj poeziji javljaju se "ravno Rakitno" (polje) i "voda Rakita". Nemamo tačnih podataka, ali je moguće da se seoba Rakita iz Drobnjaka u Bosansku Krajinu - i eventualno u okolinu Raške, s druge strane, ako se radi o istoj familiji (porodici pesnika Slobodana Rakitića) - dogodila nakon ubistva spomenutog Trifka.

Kada su se Rakite naselile u Bosnu, ne znamo bez detaljnijih istraživanja. Indikativno je da kod Rogatice postoji selo, ali i reka Rakitno i Rakitnica, pa bi Glasinac kao visoravan pogodna za život stočara mogao biti jedna od njihovih stanica ka oblasti Janj kao i u dolinu Ibra - ali ovo samo potvrđuje pretpostavku da se radi o jednoj od polunomadskih stočarskih porodica na ovim balkanskim prostorima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online