Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

VELEMIR

Gospodin Rajko Velemir, iz Trira,u Nemačkoj, zainteresovan za poreklo svog prezimena, piše da potiče iz Banatskog Despotovca, Zrenjanin. Otac mu se posle Drugog svetskog rata doselio u Banat iz sela Rilići u opštini Kupres. U ovom Despotovcu žive još dve porodice Velemir, iz sela Baljci.

 

Među prezimenima u Bosni zabeleženim u šematizmu Srpske pravoslavne crkve pod kraj 19. veka, nema prezimena Velemir, već samo Velimir i Velimirović. U oblasti Kupresa - u Vukovskom, Ravnom i Zborištu, kao i u Travniku - Velimiri slave Đurđevdan, a u Krminama, Banjaluka - Sv. Jovana Krstitelja. Ovu slavu imaju i Velimirovići u selu Boljanić, kod Maglaja.


Velemire, međutim, i to samo njih, samo po jednu porodicu u mestima Rilić, Donje i Gornje Ravno, navodi B. Milojević, u monografiji "Kupreško polje". Zabeleženo je da su poreklom od Baljaka, u Oputnim Rudinama u Staroj Hercegovini. Slave Sv. Đorđa. "Na Kupres" su se doselili početkom 19. veka, što se vidi iz toga da je njihov predak zapamtio kugu koja je u ovom kraju izbila u prvih desetinu godina tog veka. Dodaje da se "desetak Velemira" pre okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske odselilo se prema Travniku i Sarajevu.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici etnolozi mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.


Tragajući za Velemirima u Baljcima, pronašli smo selo Baljke i sa veoma zanimljivom istorijom, ali ne i Velemire. Oni su se očigledno iselili ili promenili prezimena. Ovde i danas ima potomaka starih Pilatovaca, u istoimenom naselju u Rudinama, sa prezimenima Komlenović, Grubačić, Kukić, Šutonja, Sikimić i Radovanović. Svi slave Đurđevdan. Veliki deo se iselio u Hercegovinu.


Značajno je da je na prostoru "Karlovačkog vladičanstva" - Lika, Banija, Kordun - pre poslednje decenije prošlog veka bilo i Velemira i Velemirovića, kao i Velimira i Velimirovića. Slavili su Sv. Ignjatija Bogonosca i Sv. Nikolu - Velemiri i Velimiri, Velemirovići - Petrovdan i Nikoljdan, a Velimirovići - Sv. Velikomučenika Stefana i Sv. Časne Verige. Ali, Sv. Jovana i Đurđevdan - niko od njih.


Iz ovih primera je jasno da su sva navedena prezimena (Velemir, Velimir, Velemirović i Velimirović) istog korena, od imena koje se još od srednjeg veka - kako kaže M. Grković - javlja i kao Velemir i kao Velimir. Niko, međutim, nije utvrdio koje je od njih starije.
G. Velemir nije napisao koju slavu slave ili su slavili njegovi preci, pa mu ostavljamo da je sam pronađe u navedenim varijantama.

Četvrtak 16.06.2011. 16:26
Nisam znao.
Četvrtak 16.06.2011. 18:22
Sad znas Bajga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online