Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 15.01.2010.
08:36 >> 00:36h
A

MASLIĆ

Po molbi porodice Maslić, rodom iz sela Stipana na Kordunu, a slave Vidovdan, saradnici “Vesti“ su istražili njihove korene.

Neposredni preci porodice potiču iz sela Stipana na Kordunu, gde su došli da u dolini Kupe "drže stražu protiv nadiranja Turaka", verovatno u 17. veku. Krsna slava im je Vidovdan, a ovom prazniku je posvećena crkva u Stipanu, takođe iz 17. veka, koju su 1941. zapalile ustaše. Nova je početa 1990, ali je njena izgradnja prekinuta usled ratnih događaja na ovim prostorima.

Prema "Leksiku prezimena SR Hrvatske" (1976), Maslića je bilo u opštinama Vojnić, Vrgin Most, Vukovar, Donji Miholjac, Županja, Zagreb, Imotski, Karlovac, Sinj, Slunj i Split. U Gornjoj Krajini, tj. u "Karlovačkom vladičanstvu", M. Radeka beleži Masliće kao pravoslavne, sa slavama Ignjatijevdan i Vidovdan i Maslovare (Đurđic i Nikoljdan).

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti - dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu - redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi - ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu - vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljevič-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.


Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

U susednim oblastima, u Bosni, Maslići su krajem 19. veka nastanjivali Vinsku i Liješće (Derventa), sa slavama Sv. Vasilije i Sv. Ilija, a kod Banja Luke su bili Maslari u Mahovljanima (Đurđevdan), Maslarići u Šljivnu (Sv. Jovan Krstitelj) i Masleše (Sv. Jovan Krstitelj).

Dalji trag Maslića vodi u hercegovačke katune, prema Crnoj Gori i još dalje na istok i jug Balkana, što bliže objašnjava i etimologiju reči od koje je nastalo njihovo prezime.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online