Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 12.10.2013.
04:00
Vesti A

Ministar kao diktator

Prvog srpskog socijalistu Svetozara Markovića je naročito podmuklo proganjao ministar prosvete Filip Hristić...

On je septembra 1874. uputio dopise Velikoj školi u Beogradu, Učiteljskoj školi i svim gimnazijama u Srbiji u kome se osuđuju svi oni nastavnici "koji u svojim predavanjima odriču čoveku svaki duhovni početak, a u vaseleni čak i samo božanstvo".

Time je i službeno osuđen Markovićev filozofski stav, koji se temeljio na materijalizmu a suptrotstavljao Crkvi.

Kao novo i revolucionarno, Markovićevo učenje je postalo veoma popularno među đacima i naprednim profesorima. Ipak, završni udarac socijalističkom pokretu zadala je Milankovićeva afera.


Jovan Milanković, advokat iz Šapca, koga je policija smatrala pristalicom dinastije Karađorđević, odlučio je da u leto 1874. pokrene politički list. Za urednika je uzeo Mitu Cenića, oduševljenog pristalicu Svetozara Markovića, koji je godinu dana ranije bio u pritvoru zbog sumnje da je pripremao atentat na kneza Milana. List ovakvog dvojca vlast nije mogla da dozvoli. Obojica su uhapšena, a Cenić je osuđen na osam godina robije u okovima. Glavni svedoci optužbe bila su dvojica bosanskih Srba kojima je policija naručila i platila iskaze.

Aferu je, zapravo, smislio i sproveo šabački načelnik i šef policije Panta Lunjevica, liberal i veliki pristalica Obrenovića koji je hteo da namesti igru svom kolegi, ministru unutrašnjih dela Aćimu Čumiću. Lunjevica je prevario Čumića kada ga je obavestio da će novi šabački list biti u rukama karađorđevićevaca. Čumiću je to bila odlična prilika da se obruši na navodne pristalice protivničke dinastije i tako dokaže vernost kralju Milanu Obrenoviću, a obeležiti nekoga za neprijatelja dinastije bilo je u to vreme dovoljno za zatvorsku kaznu. Čumić zato nije ni proveravao informaciju koju je dobio.

Tako je sva popularnost ministra policije kao beskompromisnog kritičara svega što ne valja u društvu potamnela. Nestala je slava čoveka koji je doneo raspis o slobodi štampe, a stvorena je reputacija ministra siledžije. Protivnici su se svom silinom obrušili na Čumića. Upoređivali su ga sa antičkim diktatorom Sulom i tvrdili da je on spreman i na najteže zločine da bi odbranio režim. Strahovalo se da on ne odvuče celu vladu u otvorenu diktaturu, a taj strah nije bio bez osnova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online