Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
4
Petak 16.05.2014.
00:01
Vesti A

Ubijanje slovenskih bogova

U mnoštvu nagađanja o poreklu i seobama Slovena, neka su sasvim neverovatna, pa tako jedno kaže da su Sloveni zapravo Hiperborejci čija je prapostojbina bila na Severnom polu i da su se odatle preselili u Indiju, potom u Evropu, te da su od njih stari Grci preuzeli znanja o bogovima i astronomiji. Druge teorije su već verovatnije i kazuju da su se Sloveni jednostavno preselili iz Indije preko Persije u Evropu.

U mnoštvu nagađanja o poreklu i seobama Slovena, neka su neverovatna

Prapostojbina Slovena u Evropi je najverovatnije bila u okolini reke Dnjepar, Crnog i Baltičkog mora. Veruje se da su usled mnogih ratova i najezdi drugih naroda iz Azije počeli da se sele na jug i zapad. Većina prvih spisa koje pominju Slovene potiču od vizantijskih učenika i misionara, jer je dosta zemalja koje su Sloveni naselili pripadalo Vizantijskom carstvu.


Ostali pisani izvori o Slovenima potiču iz vremena kad su oni napravili svoje prve države, uglavnom pod vođstvom gotskih trgovaca i franačkih sveštenika. To su bile Kijevska Rusija, Bugarsko carstvo, Velika Morava, Samoovo carstvo, češke, polapske, baltičke, vislanske, hrvatske i srpske kneževine. Hrišćanski sveštenici su Slovene gledali kroz svoje učenje i dogme, a nisu želeli da dublje shvate slovensku kulturu, tako da se u njihovim spisima nalaze mnoga poređenja slovenskih bogova i mitskih bića sa Luciferom i drugim demonima.

Kako su hrišćanski sveštenici već bili u predelima gde su se naselili Sloveni, oni su pokušavali da ih pokrste. Hrišćanstvo je u to vreme bilo oruđe ogromne moći. Papa je mogao da pošalje krunu nekom slovenskom knezu, da ga proglasi kraljem, pa su hrišćanstvo Sloveni primali od glave nadole, a ne tako što bi misionari najpre pridobijali narod.


Vladari su zbog krune rado ostavljali religiju predaka i primali Isusovu veru. Time su se stvarale i dobre veze sa hrišćanskim susedima, koje je crkva vrbovala da napadaju Slovene koji nisu pokršteni. Ostalo stanovništvo je hrišćanstvo primalo pod pritiskom koji su saveznički stvarali vladari i sveštenici. Ali, u pokrštavanju je bilo dosta otpora, pa su mnogi hrišćanski misionari izgubili glave. S druge strane, sela koja su odbila hrišćanstvo paljena su, a stanovništvo bi bilo pobijeno.


Kipovi starih bogova su uništavani, kao i svaki zapis o drevnoj veri. Otkriveno je da su Sloveni imali neku vrstu pisma i pre primanja nove vere. Polapski i Baltički Sloveni su najduže branili svoju veru.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.05.2014. 17:36
Steta,sto se ne zna vise,o nasoj izvornoj veri,zato apelujem"Dajte deci sve vise slovenska imena,kako je to nekada i bilo,a ne ,grcka ,jevrejska,i bilo koja belosvetska.Hvala.
Četvrtak 10.07.2014. 17:10
Povampirenje staroslovenskog paganizma koje se zdusno finansira i podrzava sa zapada ima samo jedan cilj - da urusi i duhovno oslabi Pravoslavne Slovene kako bi lakse bili pobedjeni, unizeni i na kraju unisteni. Svi tzv. bogovi nisu nista drugo nego demoni pakleni ulepsani u masti prevarenih. Srbe, Ruse i ostale pravoslavne ce spasiti sila krsta jedine ispravne i najstarije vere
Utorak 16.09.2014. 15:55
To je glupo kad neki vladar pronosi "veru" ili "religiju" na takav, agresivan način. HRIST NIJE TAKO NAUČAVAO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online