Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 17.12.2014.
15:11
Vesti A

Poljoprivredna škola u manastiru

Oko osnivanja manastira Bukovo kod Negotina od davnina su se ispredale legende. Prema jednoj, bila je to zadužbina kralja Milutina u slavu pobede nad vidinskim knezom Šišmanom 1291. godine. Drugo predanje kaže da je Sveti Nikodim Tismanski, podvizavajući se na prostorima Timočke krajine podigao Bukovo, Vratnu i Manastiricu u 14. veku, a treće da je ktitor manastira Bukova neki od vlastelina Timočke krajine i to potvrđuje kameni natpis da je manastir "podignut za vreme srpskih despota". Danas se sve više veruje da je Bukovo, ipak, nastalo posle turskih osvajanja, kada je pristizao prvi veliki talas migracije pravoslavaca s Kosova, Drine i iz Hercegovine.

wikimedia.org/Foto
Manastir Bukovo
 

Izbegli narod predvodili su kaluđeri i sveštenici koji su, po dolasku na sever i istok Srbije podizali manastire i obnavljali stare. Bukovo se prvi put pominje u turskom popisu iz druge polovine 15. veka kao manastir Svetog Nikole koji daje izdašan danak sultanu, a u 18. veku pominje se i po bogoslovskoj školi.

Posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine i pogibije Hajduk Veljka Petrovića, krajinskog vojvode, Turci su opustošili sve pred sobom, pa tako i Bukovo. Ipak, nekoliko godina kasnije Turci su dali dozvolu za obnavljanje srpskih svetinja. Timočka Krajina je oslobođena od Turaka 1833. godine i prisajedinjena Srbiji. U to doba Knez Miloš je, obnavljajući srpske crkve i manastire, ovom timočkom hramu poklonio zvono, a uskoro su podignuta i dva konaka. Bukovo je posle 1859. osnovalo fond iz kojeg je pružio novčanu pomoć manastiru Visoki Dečani od 1.000 dukata, a 1876. godine 3.000 dukata niškim borcima za slobodu.

Monasi vinari

Budući da je Bukovu država vratila deo imanja, bratstvo danas uzgaja vinovu lozu i proizvodi vino i rakiju. Od dva konaka iz doba kneza Miloša, jedan i danas koriste, a pre desetak godina na temeljima drugog starog konaka izgrađen je novi.

Manastir je ponovo stradao 1877. godine, u srpsko-turskom ratu. Od 1885. godine starešina mu je arhimandrit Prokopije Bujišić, jedan od vođa hercegovačkog ustanka. On je preduzeo veliku obnovu manastira, o čemu je ostavio natpis uklesan zlatnim slovima u ploču od crvenog kamena koja i danas stoji iznad ulaznih vrata. Na podsticaj arhimandrita Prokopija u Bukovu je 1891. osnovana Državna poljoprivredna škola za vinogradarstvo i voćarstvo.

Na Đurđevdan 6. maja 1912. potpisana je u Bukovu Srpsko-bugarska vojna konvencija za rat protiv Turske, ali su tri godine kasnije "saveznici" ovaj manastir opljačkali. U narednom ratu manastir je ponovo opljačkan, a nova vlast mu je oduzela više od 360 hektara imanja. Od 1972. do 1994. Bukovo je prvi put postalo obitavalište monahinja, da bi potom, dolaskom vladike Justina za episkopa, ponovo postao muški manastir.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online