Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 20.01.2015.
15:41
Vesti A

Spas za sultaniju Oliveru

Planinsko selo Manastirica kod Kladova ime je dobilo po manastiru Svete Trojice, koji leži na potoku Šajni na kraju sela. Selo je nastalo raseljavanjem sela Velika dolina ili, na vlaškom, Valja Mare. Prvobitni stanovnici poticali su iz Crne Reke i sa Kosova. Manastirica je bila jedini manastir u kladovskom kraju.

eparhija-timocka.org
Manastir Manastirica


Predanje veli da je osnovana pod kraljem Milutinom u 13. veku a gradnja se pripisuje popu Nikodimu Grčiću iz Prilepa, osnivaču mnogih crkava u Vlaškoj. On se pominje i kao tumač u poslanstvu kneza Lazara Hrebeljanovića prilikom pregovaranja o izmirenju srpske crkve sa Carigradskom patrijaršijom 1375. godine.

Crkva Manastirice je zadužbina srpskog despota Lazara, najmlađeg sina Đurđa Brankovića, kako svedoči natpis iz 1454. godine. Predanje kaže i to da je upravo ovde Olivera, kći kneza Lazara i žena sultana Bajazita, našla utočište kada je pobegla iz logora hana Timura, koji joj je zarobio muža. Zna se da je Manastirica služila sve do sedamdesetih godina 19. veka, a prvi i jedini obnovitelj u tursko doba bio joj je Radul beg. Tada se crkva zbog napuklog svoda srušila, pa ju je narod napustio.

Dragocenosti u Bukureštu

Iguman Filaret Petrović u svojim beleškama ukazuje da je manastir Svete Trojice u Manastirici po svojoj duhovnosti bio važniji od hramova u Bukovu i Vratni kod Negotina. Sve dragocenosti i stvari od istorijske vrednosti prenete su još kada je manastir opusteo u 19. veku preko Dunava u Rumuniju i nalaze se u bukureštanskom muzeju.

Kada je manastir ponovo obnovljen 1900. godine, na njegovim temeljima podignuta je nova crkva zauzimanjem arhimanadrita Gavrila i dobrovoljnim prilozima okolnih sela. Međutim, nova crkva je ubrzo doživela sudbinu stare, novi svod je popustio i njegova se konstrukcija srušila u sredinu hrama. U novije vreme, kako kažu meštani, ovu bogomolju oštećivali su i snažni vetrovi sa Karpata.

Manastir je gotovo prepolovio razorni zemljotres u susednoj Rumuniji i potkopao klizište i podzemne vode. Kada su i ljudi od njega digli ruke, konak su napustili monasi, pa je manastir Sveta Trojica sve do 2003. godine bio ruglo. Tada je počelo zidanje nove Manastirice, koje i danas traje prilozima vernika iz zemlje i inostranstva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online