Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 30.01.2015.
05:00
D. Đorđević - Vesti A

Gorski carevi

Gorski štab srpskih četnika ustanovljen je 1903. godine na planini Kozjak, u blizini manastira Prohor Pčinjski. Ova planina je obezbeđivala relativnu sigurnost srpskim četama pošto su turska vojska i bugarske čete izbegavale da njome prolaze. Prvi komandant gorskog štaba ili gorski car bio je Ilija Jovanović, u šiframa označavan kao Ilija Pčinjski ili Golemiot iz sela Preobraženje, u blizini Vranja. Tuberkolozni poručnik Ilija Jovanović došao je na Kozjak da postane šef gorskog štaba.

Članovi komitskog pokreta

Lečio se u Abaciji u Hrvatskoj, a jedan njegov poznanik je sakupljao priloge da pomogne južni srpski pokret protiv Turaka. Nezaposleni poručnik oduševio se sav i založio za ovu misao i ostvarenje. Radili su zajedno. Bogati Jugosloveni su prilagali. Ali, jednog dana poznanika je nestalo, a sa njim i novac. Osramoćen i pred prijateljima, bio je još pozvan i od vlasti. Pre bekstva njegov poznanik dostavio ga je policiji. Proterali su ga.

Pun gorčine i još teže bolestan vratio se u garnizon u Aleksinac. Obuzelo ga je očajanje, samoća i izbegavao je svakoga. Odjednom je čuo poznat glas kad je prolazio pored kafane. Veseo i podrugljiv. Nije se ni okrenuo. Požurio je po revolver. Vratio se i ubio je bez objašnjenja poznanika iz Abacije Nikolu Milojevića. Vojne sudije su razumele njegovo delo, dobio je šest meseci zatvora, ali je pomilovan.

Uloga Milana Rakića

Po nalogu Centralnog odbora od 30. januara 1906. godine, dr Milorad Gođevac je došao u Vranje sa šefom tajne policije četničke akcije Antonijem Sredojevićem. Tom prilikom susreo se u gimnaziji sa Milanom Rakićem, srpskim diplomatom i čuvenim pesnikom. Rakić je prema dr Gođevcu iskazivao ličnu netrpeljivost. Posledica takvog Rakićevog stava je da 1907. godine dr Gođevac nije izabran u Centralni odbor. Vrhovna uprava u Beogradu je ukinula Centralni odbor preuzevši njegove zadatke.

Pošao je i on sa četnicima uvek poslednji u nizu, umoran i bolestan. Svi su ga pamtili zbog njegovog štapa, na koji se oslanjao kao starac. Kozjak mu je vratio zdravlje, veru u čoveka i želju za život. Postao je slavni Golemiot Ilija Pčinjski. Živeo je svega 36 godina. Školovao se u Vranju, Paraćinu, Kragujevcu i teško je bolovao. Bio je među prvim četnicima na Kozjaku zajedno sa vojvodama Dovezenskim, Krstom Preševskim, Spasom Gardom, Đorđem Skopljancom, Ristom Stareskim i Ranđelom Skopljančetom. Vojvoda Pčinjski bio je šef štaba srpskih četničkih grupa. Išao je iz bitke u bitku dok 1912. nije pao u krevet. Umro je u beogradskoj vojnoj bolnici, u času kada je srpska vojska osvojila Bitolj i izbila na Jadransko more.

Petko Ilić rođen je u Starom Nagoričanu kod Kumanova oko 1886. Ušao je u srpsku četničku organizaciju kao četnik još 1903. na preporuku Ilije Golemiota. U zimu 1904. je krenuo ka Poreču pod komandom vojvode Velka Mandarčeva. On je radio za VMRO i zajedno sa Bobi Sojičevim, vojvodom VMRO-a, svoju četu koja mu je poverena je razoružao i likvidirao. Petko Ilić je pošteđen kao najmlađi i poslat u Bugarsku na nacionalnu indoktrinaciju.

Iz Bugarske je uspeo da pobegne i stigne u Vranje, gde se u jesen 1905. upisao u četu vojvode Anđela Đorđevića. Ni ova četa nije imala sreće; ubrzo po prelasku granice, četu su opkolili turski vojnici. Svi su izginuli dok nisu ostala samo Petko, dva četnika i jedna bomba. Četnici su aktivirali bombu, zagrlivši se nad njome. Turci leševe nisu odnosili, što je spaslo Petka koga je detonacija odbacila, ali ne i smrtno ranila. Godine 1907. Petko postaje vojvoda čete u Skopskoj Crnoj Gori, gde će predstavljati vezu i kurirsku četu dva gorska štaba. Nakon Mladoturske revolucije četnici su se predali u Skoplju. Petko je Turcima predstavljen kao šef gorskog štaba što nikada nije bio. Njegov niski rast i mladost zapanjili su Turke, koji nisu verovali da je taj niski mladić Kuzun (jagnje) čuveni vojvoda Petko. Petko je 1910. ponovo otpočeo četovanje, budući da su Mladoturci nastavili s praksom pritiskanja hrišćana.

Poginuo je proleća 1912. u selu Stracinu kao žrtva atentata probugarskog seljaka. Tražio je da bude sahranjen u Srbiji, na granici, kako bi mogao da posmatra čete pri prolazu. Sahranjen je u Manastiru Sveti Pantelejmon, u selu Lepčincu.

(Izvor Vladimir Ilić "Srpska četnička akcija 1903-1912")

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online