Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
2
Sreda 27.05.2015.
15:30
Vesti A

Manastir Ždrebaonik: Mesto za velikaše

U pitomoj oazi usred krševitog Bjelopavlićkog polja Nemanjići su ostavili jednu od mnogih svojih zadužbina, manastir Ždrebaonik sa crkvom Svetog arhanđela.

youtube.com
Manastir Ždrebaonik
Prema legendama, ime je dobio ili zato što su srpski vladari na ovom imanju uzgajali konje, ili potiče od slovenske reči "ždrebje", što označava plodnu crkvenu zemlju.
 
Predanje takođe kaže da je osnivač manastira Vukan, prvi sin Stefana Nemanje. Manastir Ždrebaonik je pre turskog doba bio mesto gde su se sastajali velikaši na dogovore i odluke. U njemu je bila i monaško-bogoslovska škola. A posle dolaska Osmanlija, rušen je i pljačkan.
 
Mehmed-paša je 1612. popalio cele Bjelopavliće, a godinu 1714. i Numan-pašu Ćuprilića zapamtila je cela Crna Gora. Ždrebaonik je stradavao sa narodom, a na manastir se najgore nameračio Sulejman-paša 1876. godine. Ni u Drugom svetskom ratu manastir nije bio pošteđen, opljačkali su ga Italijani.
 
Od 1856. godine u manastirskoj crkvi su pohranjene mošti Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save na arhiepiskopskom tronu, kao i deo moštiju mnogih drugih svetih ljudi i žena, među kojima je najpoznatija Sveta Fevronija.
 
Od 1991. godine Ždrebaonik je ženski manastir i u njemu služi nekoliko sestara sa igumanijom. Poslednjih godina u krugu manastira sagrađen je i velelepan manastirski konak, sa bibliotekom i radionicom u kojoj monahinje pišu ikone.

Nemanjićki kraj

Bjelopavlići pamte da je i jedna sestra Stefana Nemanje bila udata u kraju pored Ždrebaonika. Kažu da je selo Kujava u okolini Danilovgrada po njoj dobilo ime. Ovde je crkve navodno gradila i Jelena Anžujska, žena srpskog kralja Uroša Prvog, i majka kraljeva Dragutina i Milutina.

Sreda 27.05.2015. 15:57
Prema legendama, ime je dobio ili zato što su srpski vladari na ovom imanju uzgajali konje, ili potiče od slovenske reči "ždrebje", što označava plodnu crkvenu zemlju.
Sreda 27.05.2015. 16:05
Prema legendama, ime je dobio ili zato što su srpski vladari na ovom imanju uzgajali konje, ili potiče od slovenske reči "ždrebje", što označava plodnu crkvenu zemlju....................................................Bas mi nesto em milo em drago kad vidim da nasi "lingvisti" nisu besposleni. Jel pod rijeci slovenske podrazumjevate Slovene ili Slovence? Ako jos u 19tom vijeku Siprijan Rober kaze: Srbski jezik je Majka svih Slavenski jezika, sto vama novinarima treba da izmisljate gluposti. Dali vas placaju posebno po izmisljotinama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online